Skip the navigation
Start>Blog>De uventede fordele ved chokolade

De uventede fordele ved chokolade

Marie-France-Farre
Marie-France Farré

min. læsning

06.04.2023

Benefits-of-chocolate

Hvem kan modstå et stykke chokolade efter et måltid? Selv om mange af os hengiver os til denne lækre godbid, anses chokolade stadig for at være lidt af en syndig lyst. Engang betragtede mayaerne den som "gudernes mad", og den har faktisk mange sundhedsmæssige fordele. Så det ville virkelig være en skam at ignorere din chokoladelyst!

En superfood... så længe du vælger de rigtige ingredienser

Der er et stort udvalg af chokolade på markedet: hvid, mælk, mørk, med hasselnødder eller mandler, vegansk. Uanset om det er en chokoladebar eller chokoladebaseret slik, så er ikke al chokolade skabt ernæringsmæssigt ens. Kort sagt indeholder chokolade tre grundlæggende ingredienser: kakaosmør, sukker og kakao. Procentdelen af disse ingredienser varierer fra produkt til produkt, og det samme gør forarbejdningsmetoden. Jo højere chokoladens kakaoindhold er, jo lavere er sukkerindholdet, men jo højere er fedtindholdet. Og jo længere kakaobønnerne ristes og forarbejdes, jo færre mineraler indeholder chokoladen. I sidste ende betyder det, at chokolade kun er godt for dig, hvis det er højt i—helst rå—kakao (hvilket betyder, at bønnerne er tørret ved under 45 grader).


Chokolades ernæringsmæssige fordele

Aztekerne brugte kakao til at lave en bitter drik, med energigivende og kønsdriftsstimulerende egenskaber, til religiøse ritualer. I dag ved vi meget om chokolades sundhedsmæssige fordele:


Kakao er rig på antioxidanter, især flavonoider. Kakaos antioxidantegenskaber kan være to til tre gange større end grøn tes! Kakao er også med til at bekæmpe cellernes aldring, så du får hjælp til at beholde et ungdommeligt udseende. Kakao indeholder faktisk to slags flavonoider, katekiner (som har kræfthæmmende og antimikrobielle egenskaber, og som også er ansvarlige for kakaoens bitre smag) og antocyanidiner (som giver kakaobønnerne den brune farve). Flavonoider har en lang række neurobeskyttende egenskaber. Hvis du igennem hele livet spiser mad, der er rig på flavonoider, hjælper det med at begrænse neurodegenerering og forebygge – eller endda vende – aldersrelateret kognitiv tilbagegang. Det er værd at nævne, at rå kakao indeholder tre gange flere antioxidanter end en bar med mørk chokolade, som kan købes i dagligvarehandlen.

Kakao indeholder magnesium, et mineral, der er kendt for sine afstressende egenskaber. Det spiller en væsentlig rolle i at hjælpe dine muskler til at slappe af og bidrager til, at nervesystemet fungerer korrekt. På samme måde øger magnesium produktionen af hvide blodlegemer og stimulerer den naturlige immunitet. Vi bør indtage 350 til 400 mg magnesium om dagen. En bar med mørk chokolade med 70 % kakao indeholder kun 110 mg af dette mineral og desuden en rimelig andel af sukker og fedtsyrer. Det er en bedre idé at spise rå kakao, fordi to teskefulde indeholder 50 mg magnesium (måske med plantebaseret mælk til f.eks. at lave en varm chokolade). Når det er sagt, er det også vigtigt at få en sund og afbalanceret kost med masser af sæsonens friske frugter og grøntsager. Der findes også andre mineraler i kakao, såsom mangan (til stærke knogler og tænder, frugtbarhed), selen (kulhydratstofskifte) og kobber (til knoglevækst og immunitet).

Kakao er rig på teobromin, et molekyle, der ligner koffein. Det hæmmer adenosinreceptorer (et molekyle, der frigives under søvnen). Kakao anses derfor for at være et mildt stimulerende middel (med træthedsforebyggende virkning).

Kakao indeholder teanin, en aminosyre, der forbedrer koncentrationen og hjælper dig med at føle dig vågen. En undersøgelse foretaget i 2018 viste, at hvis man spiser mørk chokolade (med et kakaoindhold på 70 % eller mere), stimuleres hjerneaktiviteten.

Kakao er en stemningsløfter. Den indeholder fenetylamin, et molekyle, som vores krop udskiller, når vi forelsker os. Den fungerer som et naturligt antidepressivt middel og har en appetitdæmpende virkning. Indtagelse af kakao vil også fremme frigivelsen af dopamin, en vigtig neurotransmitter, der hjælper med at styrke motivationen, koncentrationen og produktiviteten.

Opskrift på en plade rå chokolade

En nem opskrift på at lave din egen plade rå chokolade med kun tre basale ingredienser! Denne opskrift er rig på næringsstoffer og så nem at lave, og den helt sikkert letter chokoladeelskerens skyldfølelse. Prøv forskellige toppings sammen for at skabe en personlig gourmetbar!

Ingredienser (til en plade på ca. 160 g)

  • 55 g rå kakaopulver

  • 85 g kakaosmør

  • 45-65 g ahornsirup (eller agavesirup, yaconsirup eller kokosblomstsirup)

  • Valgfrie ingredienser: nødder, hasselnødder, mandler, tørret kokosnød, gojibær, skrællede hampefrø, finthakkede tørrede abrikoser, havsalt høstet i hånden (eller hvad du ønsker!)


Tilberedning

Smelt kakaosmørret i et vandbad. Når det er helt smeltet, blandes kakaopulver og ahornsirup i. Derefter skal du hurtigt sprede blandingen ud på en slip-let-plade (eller hælde den i en firkantet form). Drys knuste nødder, hasselnødder eller andre ingredienser efter eget valg på toppen. Placer den i køleskabet i ca. 30 minutter, så chokoladen størkner, og hak den derefter groft i hånden. Chokoladen kan opbevares i køleskabet i ca. seks måneder i en forseglet glaskrukke. Nyd nu denne chokolade uden skyldfølelse, og tag alle smagene til dig (ligesom med en god vin)!


Marie-France-Farre

Marie-France Farré

Marie-France Farré er en erfaren biopat og har en certificering inden for fuldkorns- og plantebaseret ernæring fra eCornell University. Hun har skrevet mange bøger om sundhed og velvære og skriver ofte for fagblade. Hun er både holistisk kok og yogainstruktør, bor i Landes og er mor til tre.