Skip the navigation
Start>Blog>Du kan genkende et land på dets jul

Du kan genkende et land på dets jul

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid-kok

min. læsning

12.05.2023

You-can-tell-a-country-by-its-Christmas-046-Christmas-meals-around-the-world.jpg

Hvad der serveres på juleborde over hele verden!

Du kan genkende et land på dets jul

arrow

Så er det juletid, den tid på året, som alle ser mest frem til, sammen med masser af lys, dekorationer, gaver og især mad, masser af mad, tonsvis af mad. Hvert år vil millioner af mødre, tanter og bedstemødre over hele verden forberede, fylde, ælte, stege, bage og servere i dagevis, så måltiderne den 24. og 25. december ikke bare er store, men også er perfekte på alle måder.

photo-1544473436-7dbcafda7e5d


Når vi kradser lidt i overfladen, opdager vi, at julen er meget mere end blot lys, torrone (italiensk nougat) og gaver, og at hvert land, bag skæret af denne glitrende og lettere traditionsbundne højtid, har sine egne kulturelle og kulinariske traditioner, finurlige og nogle gange unikke, men alle fantastiske at opdage.


I Europa har vi masser af juleretter.

Storbritanniener hjemland for fyldt, stegt kalkun med alt tilbehøret, efterfulgt af store portioner christmas pudding, der er lavet af smør, brandy (brændevin) og masser af kandiseret frugt, rosiner og mandler. Soundtrack: Dronningens juletale giver begivenhederne en vis højtidelighed (og dødsstødet til alle, både gæster og værter, efter et virkeligt overdådigt måltid).

046-IN-TEXT-pudding

I Italien, især i de sydlige regioner, handler juleaften om fisk med særlige retter som f.eks. stuvet, saltet torsk og stegt ål, der står på superlange borde dækket med alle mulige delikatesser. Panettone, julekagen, der traditionelt tilberedes i hjemmene i Milano, er nu et must i alle dele af Italien. I de bedste tilfælde serveres den med en varm mascarpone- eller pistaciecreme.

photo-1481391145929-5bcf567d5211


Traditionelle vaner og retter kan være usædvanlige og ikke almindeligt kendte som f.eks. påMalta, hvor de lokale serverer varmimbuljuta tal-qastan, en lækker budding lavet af kakao, kastanjer, kanel og tangerine-skal. IRuslandskylles retter med rå fisk og størkaviar ned med iskold vodka (hvilket faktisk sker hele året rundt).

photo-1602696989785-703c3e4fd0cc


Portugal ligger i Top 10medbolo rei, en traditionel kage, der blev skabt i begyndelsen af det 19. århundrede afConfeteira Nacional, den daværende portugisiske kongefamilies officielle konditori. Denne kage er kroneformet, sød og blød, fyldt med rosiner, mandler, nødder og hasselnødder og dækket med glaseret frugt og sukkerkrystaller. Nogle gange er der en lille præmie skjult indeni – præmien bringer held og lykke (og forhåbentlig er det ikke for smertefuldt at bide i den).

046-IN-TEXT-Bolo-rei


Frankrig får prisenfor den mest raffinerede julekage –Bûche de Noëltitter ud blandt kammuslinger og hummer, foie gras og østers. Inspireret af formen på en fyrretræsstamme (et godt varsel),Bûche de Noëlbestår af en smagfuld bisquitdej fyldt og overtrukket med chokoladeganache. Som det er tradition i Frankrig, fremstiller de bedste kokke deres egen version – hvad enten det erPierre Hermé,Jean Paul HevinellerSadaharu Aoki, får du hvert år mange lækre muligheder.

046-IN-TEXT-Buche
Fejres julen uden for Europa? Selvfølgelig. Ikke kun i Australien, på stranden, i badetøj og iført en nissehue.I USAer den fremherskende tradition angelsaksisk, hvilket betyder stegt kød i midten og hele familien rundt om. Det kan være oksekød eller flæskesteg (kalkun er stjernen på Thanksgiving Day), serveret med hjemmelavede saucer og tilbehør i form af squash, bønner eller sukkermajs. Desserten varierer og afhænger af oprindelsen af familien, der fejrer begivenheden. Man kan finde stort set alt –pebernødder(traditionelle nordeuropæiske krydrede småkager), kager med kandiseret frugt, marcipan, panettone, squashkager...

046-IN-TEXT-USA-dinnerTilbehørssættetNoche Buena(juleaften)

er det bedste tidspunkt for familier at mødes iPeruomkring en kalkun fyldt med hakket oksekød og jordnødder, pyntet med ananas og kirsebær-confit og serveret med stegte kartofler. ICosta Ricasigter de efter noget fyldigere: pattegrise, ellerlechòn, steges på et grillspyd i timevis, kontrolleres regelmæssigt og vendes, mens der drikkescoquito, den puertoricanske version af juledrikken"eggnog", lavet af frisk kokosnød, kondenseret komælk og en gavmild mængde rom.

046-IN-TEXT-Coquito


Kristne samfund fejrer det,

selv i de lande, hvor de er et mindretal. IIndiengiver familierne ikke gaver, men fejrer i stedet denne tid på året med en jule-karryret og sød ravioli [dumplings] fyldt med kokos og sesam.Etiopienhar sin egen måde at fejre det på den 6. januar. Alle forbereder sig til julen i 40 dage og spiser kun ét måltid om dagen, og det er endda vegansk. Juleaften serveres der, som belønning for det udviste mådehold,doro wat. Dette er hanekød, som marineres i chili, hvidløg, kardemomme og ingefær og derefter steges, skæres i 12 dele, der repræsenterer de 12 apostle, og serveres med 12 hårdkogte æg, som repræsenterer uendeligheden.

pexels-photo-11235676Hvilket land har den mest absurde jul?Japan, selvfølgelig. Historisk set fejrer japanerne ikke jul, men i 1974 opsnusede KFC (den store amerikanske fastfoodkæde) en stor markedsføringsmulighed efter at have set japanske emigranter vende hjem til jul med kurve købt i de nye lande, de boede i. Så de udtænkte en "Christmas Chicken"-kampagne, inspireret af vestlige traditioner.

Resultatet? 40 år senere skal julereservationer på KFC-restauranter foretages flere uger i forvejen, fordi alle står i kø for at få Christmas Chicken. Nu fejrer hele familier den 25. december med at spise stegte kyllingevinger ogkurisumasu keiki(en blød jordbærkage), og det hele skylles ned med vin og champagne.

046-IN-TEXT-Japan-ChristmasVil du vide hvor mange kalorier, du lige har læst? Det er bedst ikke at tænke på – i julen vender vi det blinde øje til. Mad betyder selskab, og der er ingen tid på året helt som denne til at være sammen med dine nærmeste og kære. Vi har et helt år til at beregne, hvad vi skal lægge på vores tallerken, men indtil da,glædelig jul!

Import-Author - KitchenAid Chef

KitchenAid-kok

Vi deler vores passion for at kreere

Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.