Skip the navigation
Start>Blog>Hvem stjal marmeladen?

Hvem stjal marmeladen?

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid-kok

min. læsning

28.04.2023

pexels-cottonbro-3943188.jpg

Lad os genopdage den tabte tradition for tilberedning af hjemmelavet marmelade!

Hvem stjal marmeladen? Det virker som et uskyldigt spørgsmål, men mange af os husker den søde smag af dengang, hvor mor og bedstemor fyldte spisekammeret med glas med hjemmelavet marmelade og syltetøj. Der er mange grunde til, at marmelade gradvist forsvinder fra vores spiseborde. Først og fremmest er der den traditionelle morgenmad, som konstant lægger op til hurtige måltider og færdiglavede produkter, som om vi ikke længere har tid til at sætte os ned i et par minutter for at smøre noget sødt pålæg på et stykke ristet brød.

Det er bestemt ikke tilfældet hos KitchenAid. Kan du finde på en bedre måde at genopdage den forbudte fornøjelse ved stjålet marmelade fra spisekammeret end ved at bruge en hel dag på at fylde glas efter glas med lækre gensyn af traditionelle opskrifter hentet fra bedstemors opskriftsbog? Lad os forklare definitionerne, før vi kaster os selv ud i disse lækre tilberedninger. Marmelade er et præparat, der fremstilles ved at koge hele eller skårede frugter sammen med forskellige mængder sukker, hvorimod syltetøj er en særlig slags marmelade, der udelukkende er lavet af citrus. Derudover er der andre forskelle og forskellige tilberedninger, men her er disse grænser, som også er kulturelle, ofte mindre præcise.


Frugten

Hvad angår frugten, er det vigtigt at vælge modne produkter (hvis de er umodne, får du en inhomogen, sød og smagløs blanding) af fremragende kvalitet (helst dyrket biologisk) og frem for alt sæsonbestemt. Kun på denne måde kan du være sikker på at udnytte frugternes smag og ernæringsmæssige egenskaber fuldt ud. De skal naturligvis vaskes inden brug, og derefter skal sten og eventuelle ødelagte eller uspiselige dele af hver frugt fjernes. I mange tilfælde kan du beholde skrællen på frugten, da størstedelen af pektinen, som er nødvendig til gelering, er at finde i skrællen.

ripe apricots

Sukkeret

Alt efter din smag, de ernæringsmæssige egenskaber, den foretrukne sødme og kombinationen med andre smagsvarianter kan du vælge mellem mange forskellige sødemidler som f.eks. almindeligt sukker, brun farin, honning, sirup, malt (ris, byg, majs og spelthvede), ahornsirup eller agavesirup.

sugar

Med eller uden pektin?

Puristerne er ikke i tvivl om, at hjemmelavet marmelade ikke behøver tilsat pektin, som er et geleringsmiddel, der allerede findes naturligt i frugt. Problemet er, at nogle frugter er mere rige på det end andre. Hvis du tilbereder vandbaseret frugtmarmelade, eller hvis du vil reducere tilberedningstiden, kan det være en stor hjælp.

pectin

Tilberedningen

Listen over ingredienser er allerede komplet med frugt, sukker og muligvis pektin! Men tilberedningen er lige så enkel. Der er naturligvis forskellige teknikker, som først og fremmest afhænger af frugtens egenskaber.

Skær frugten i små stykker på samme størrelse for at opnå en jævn tilberedning, og kom dem i en gryde med sukker, som kan variere fra 40 % til 100 % af frugtens vægt. Kog det over middelvarme i al den tid, det tager at fordampe vandet og tykne sukkeret. Hvor lang tid tager det? Det afhænger af frugten og mængden af vand, men uden pektin kan det også tage mere end to timer. Konsistensen er den eneste indikator for, hvornår den er klar. Tag en teske marmelade, og læg den på en lille tallerken. Hvis den er tyk og ikke spreder sig over hele tallerkenen, er den klar.

jam-preparation

Hvis du vil kaste dig ud i det med det samme, er der her fire forslag, et til hver årstid!

  • Vinter: Appelsinmarmelade

Appelsinmarmelade har en bitter smag, der er velegnet til særlige kombinationer. De fleste af opskrifterne kræver, at du bruger frugtkødet uden skræl, men hvis du kan lide en bitter smag, kan du koge skrællen separat, før du går videre til den klassiske tilberedning.

  • Forår: Jordbær- og ingefærmarmelade

Her er en forårsopskrift på marmelade, der er ideel som topping til cheesecake, pandekager eller til tilberedning af tærter. Vil du have en hurtigere og enklere version? Med KitchenAid Artisan Cookprocessor kan du meget nemt og uden at grise tilberede opskriften på jordbær- og ingefærmarmelade.

  • Sommer: Figenmarmelade

Figner er ofte undervurderede, men de er alsidige og kan bruges i mange forskellige tilberedninger. Figenmarmelade er ideel til både søde opskrifter som f.eks. tærter og kiksefyld og også til at kombinere med modnet ost.

  • Efterår: Løgrelish

Lad os slutte af med en relish, der ikke indeholder frugt. Sammen med de klassiske kombinationer til oste kan du bruge dette som et alternativ til de sædvanlige saucer for at give smag til dine sandwiches og hamburgere. For at få ekstra smag kan du også tilsætte rødvin under tilberedningen.


marmalade

Import-Author - KitchenAid Chef

KitchenAid-kok

Vi deler vores passion for at kreere

Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.