Sund morgenmad
min. læsning
12 marts 2024
Dagens første måltid er et af de vigtigste måltider, men vi ender ofte med at spise den samme mad igen og igen. I denne artikel vil jeg inspirere dig til at spise sunde og sjove måltider, som du ellers ikke ville betragte som morgenmadsløsninger, give dig nogle idéer til sund morgenmad og vise dig, hvordan du kan tilføre dagens første måltid lidt krydderi.
Morgenmadsidéer
Lad os starte med den første opskrift her i bloggen, en omelet. Jep, jeg ved, at du tænker, er der noget specielt ved en omelet til morgenmad? Tja, denne her er vegansk, hovedsageligt lavet af blomkål og mandelmel. Den er et fantastisk alternativ, hvis du har lyst til noget andet end den sædvanlige æggeomelet, og perfekt til dem, der spiser plantebaseret, eller til veganere. Smagskombinationen af gurkemeje og kala namak giver denne omelet en dejlig, æggeagtig smag uden at der rent faktisk skal æg i den, og samtidig sparer du rigtig mange kalorier. Din KitchenAid-køkkenmaskine med fladpisker laver en perfekt dej til din æggeløse blomkålsomelet.
Lad os gå videre til dem af jer, der har en sød tand, og som har brug for idéer til sund morgenmad, men uden at skulle gå glip af den søde smag. Du troede måske, at sæsonen for småkager var ovre, men lad os nu være ærlige. Slutter den virkelig nogensinde? Hvad nu, hvis jeg fortalte dig, at du kan spise småkager til morgenmad på en sund måde? Ja, hvad med en sund, pandestegt småkage med chokoladestykker med ekstra cremet græsk yoghurt, toppet med honning eller ahornsirup? Denne sunde morgenmadsløsning, fyldt med sunde ingredienser som mandler, havremel og kokosolie, vil du slet ikke kunne få nok af.
For at sikre at dejen bliver så glat som muligt, sørger KitchenAid-sigten og -vægten for, at havremelet er så fint som muligt, når det kommer i skålen. Hvis du vil tilføje endnu flere sunde ingredienser, kan du tilføje finthakket frossen 85 % mørk chokolade. Så er du godt på vej til at opleve det, der sandsynligvis bliver din foretrukne morgenmad nogensinde.
Opskrift: blomkålsomelet
Klar på 45 minutter
Til 2-3 personer
Ingredienser:
250 g revet blomkål
180 g revet ost/vegansk ost
53 g/5 spsk. mandelmel
1 tsk. bagepulver
½ tsk. stødt gurkemeje
1 tsk. kala namak (valgfrit) giver omeletten en æggeagtig smag
1 tsk. salt
1 tsk. stødt peber
120 ml plantemælk eller mælk
Omeletfyld:
Karamelliserede løg
Broccoli, spinat, svampe, hummus
Tilberedning:
Riv blomkålen fint, og kom den i en skål, der kan tåle mikrobølgeovn, og giv den 4 minutter. Lad blomkålen køle af, og kom den i et ostelærred. Vrid så meget væske ud, som du kan.
Tilsæt nu alle de andre ingredienser, og bland, indtil du har en god dej. Kom kokosolie på en pande, og opvarm panden. Når den er varm, tilsættes blomkålsomeletdejen. For at få en perfekt omelet skal du sørge for ikke at tilsætte for meget men heller ikke for lidt (ingredienserne ovenfor giver ca. 3 mellemstore omeletter). Når osten begynder at smelte, og siderne begynder at blive brune, skal du sætte panden ind i ovnen og bage omeletten, indtil toppen er fast.
Tag omeletten ud af ovnen, og lad den køle lidt af. På den måde bliver det nemmere at få den ud af stegepanden. Det gør ikke noget, hvis den smuldrer lidt eller hænger fast i panden, det er helt normalt.
For at lave fyldet skal du komme finthakkede løg i en stegepande og karamellisere dem let. Når karamelliseringsprocessen er færdig, tilsættes svampe og broccoli til løgene, og de steges, indtil de er møre.
Omeletten anrettes med hummus, derefter løg-, champignon- og broccoliblandingen, og toppes med frisk spinat og lidt ekstra revet, vegansk ost – velbekomme!
Opskrift: pandestegt morgenmadssmåkage med chokoladestykker
Klar på 35 minutter
Til 2-3 personer
Ingredienser:
90 ml kokosolie
25 g brun farin
70 g erytritol (sukkererstatning)
1 æg
1 spsk. vaniljesmag
90 g hvidt mel
10 g mandelmel
125 g havremel
1 spsk. natron
½ spsk. salt
120 g finthakket og frossen mørk chokolade (85 % kakao eller højere)
Topping:
Græsk yoghurt
Honning eller ahornsirup
Tilberedning:
Hak den mørke chokolade i mindre stykker, og læg den i fryseren i 6 timer eller natten over.
Bland havremel med hvidt mel, sukker, salt og natron.
Pisk æggene i en separat skål, og tilsæt kokosolie. Sørg for, at kokosolien ikke er hård. Hvis det er tilfældet, skal du blot sætte den i mikrobølgeovnen i et par sekunder eller smelte den i vandbad.
Tilsæt vanilje til æg-/kokosolieblandingen, og bland den sammen med melet.
Tilsæt nu den frosne, finthakkede mørke chokolade til blandingen, og kom blandingen i en stor eller tre små pander.
Bag pandesmåkagen i 35 minutter ved 180 °C, eller indtil den er gylden på toppen.
Til sidst toppes pandesmåkagen med græsk yoghurt eller et andet yoghurtprodukt, honning og/eller sirup.
Melissa
Jeg hedder Melissa, og jeg er madskribent og fotograf i Wien, Østrig, som er passioneret omkring madlavning og bagning, men det, der inspirerer mig mest, er at kunne prøve nye opskrifter og finde på sjove måder at spise traditionel mad på. Selvom jeg ikke er helt plantebaseret, elsker jeg at indarbejde plantebaserede valgmuligheder i min kost og skabe mere alsidighed i de måltider, jeg spiser til hverdag.