Skip the navigation
Start>Blog>Vi er, hvad vi spiser

Vi er, hvad vi spiser

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid-kok

min. læsning

03.05.2023

We-are-what-we-eat.jpg

Fem superfoods, du kan dyrke derhjemme

2007 var et vigtigt år for menneskeheden. Ved du hvorfor? Fordi antallet af indbyggere i byer og tæt befolkede områder for første gang overgik antallet af indbyggere i landdistrikterne.

Byerne har altid været overbelastede og forurenede områder, og situationen bliver ikke ligefrem bedre, når befolkningstallet stiger. Det gælder især fødevareproduktionen: Manglen på landbrugsarealer har gjort folk mindre vidende om fødevarer, som nu blot er endnu en vare, man køber i supermarkedernes fryserafdeling uden at tænke nærmere over det. Men vi er, hvad vi spiser, og derfor giver det ingen mening at lægge så lidt vægt på vores ernæring. Det er vigtigt at vide, hvad der er sket med vores mad, inden den når frem til vores hjem.

Big-city

Hvordan kan vi løse dette problem? Nemt: omlægning af byrum som f.eks. haver, ubrugte arealer eller endda tagarealer til dyrkning. Urbane køkkenhaver er nu en etableret realitet på verdensplan. Fra Prinzessinen Garten i Berlin til haverne på tagene i Brooklyn har hver by sine strukturer, og det er stadig nemmere at blive engageret i landbrug, som er på amatørplan, men som kan give mad til en familie. Du kan endda opnå fantastiske resultater i hjemmet. Der er mange måder at dyrke vores grøntsager og aromatiske urter på uden haver og jord, uden at ændre vores hjems indretning drastisk og med mere end tilstrækkelige resultater. Det er nu muligt altid at have et bundt friske urter ved hånden!

Top-view-of-building-with-trees

Lad os starte med det grundlæggende, HVORDAN vi dyrker planter derhjemme.

Du behøver ikke at foretage drastiske ændringer i dit hjem. Alt, hvad du behøver, er et tilstrækkeligt lyst og ikke for tørt hjørne på afstand af radiatorer eller andre varmekilder. Temperaturen i vores hjem, der varierer fra 18 til 25 grader, er helt perfekt til planter. Find nogle potter eller beholdere, måske lavet af genbrugsmateriale. Det er vigtigt, at de har et drænhul i bunden. Du kan også vælge at prøve lodret plantning på en væg ved hjælp af en genbrugspalle. Anbring et par centimeter lecakugler for at sikre bedre vandafledning, før beholderen fyldes med jord. Du kan også eksperimentere med et hydroponisk system, hvor jorden erstattes af et dyrkningslag bestående af ler, kokosfibre, mineraluld og perlit, som vandes med en nærende opløsning.

Når du har plantet frøene eller skuddene i jorden, skal du sørge for, at de forbliver fugtige, og at planterne har den korrekte mængde næringsstoffer til at overleve. Prøv at bruge naturlig gødning, måske kompost. Dit lokale gartneri vil kunne hjælpe dig. Med hensyn til lyset er det vigtigt at huske, at mange planter har brug for direkte lys og endda kan kræve et særligt belysningssystem. Man kan købe mange typer lamper, der kan fremme væksten.

Dem, der er baseret på LED-teknologi, er helt sikkert de bedste, da de har et reduceret elforbrug og høj ydeevne med et lysspektrum, der er specielt designet til planternes vækst. Ligesom mennesker er visse planter mere krævende, andre mindre krævende, og du er nødt til at vide, hvad de har brug for.

DIY-pallet-vegetable-garden

Nu, hvor vi kender det grundlæggende, så lad os se på, hvordan vi kan dyrke den perfekte grøntsagshave med eksotiske detaljer for at høste fordelene ved de bedste planter året rundt. At vide, hvad vi spiser, er det første skridt mod velvære. Dyrkning og pasning af planternes vækst er endnu bedre.

GRØNKÅL

Den er i dag meget populær på grund af dens ernæringsmæssige superkræfter, den er relativt nem at dyrke derhjemme, og din krop vil være evigt taknemmelig. Den kan bruges på hundredvis af måder, rå i salater eller i frugt- og grøntsagsjuicer. Den er rig på antioxidanter, flavonoider og en fantastisk kilde til vitaminer og mineraler. Den er stærkt sundhedsfremmende takket være dens evne til at forebygge kræft og beskytte hjerte-kar-systemet og urinvejene.

Såning: Hele året, undtagen juni, juli og august

Grønkål betragtes som en vinterplante, men kan også dyrkes om foråret på et skyggefuldt sted. Redbor, Curly, Premier, Sibiriano... Du kan vælge præcis den sort, du har lyst til. Potten skal være ret stor, så rødderne kan udvide sig tilstrækkeligt: mindst 30 cm i diameter og 40 cm i dybden. Planten bliver meget høj og placeres derfor bedst på et isoleret sted for at undgå at skulle konkurrere med andre planter. Den skal vandes ofte, især om sommeren, men sørg for, at vandet ikke ophober sig i bunden. For at få mest muligt ud af smagen skal du lade den stå udenfor, indtil du spiser den om vinteren. Vinternætternes kulde og is vil gøre de grove blade mere møre. Bladene kan spises, når planten er mindst 20 cm høj. De skal høstes hurtigt for at sikre, at de ikke hærder og bliver mere læderagtige. Skær planten fem cm fra bunden, så den ikke beskadiges ved beskæringen, og den fortsætter med at producere blade. Omgiv planten med aromatiske urter som f.eks. mynte, salvie og timian for at holde bladlus og andre parasitter væk.

Kale

KORIANDER

Koriander, også kendt som cilantro eller kinesisk persille, har en meget intens aroma, er meget alsidig og anvendes i stigende grad i madlavning over hele verden på grund af den stærkt aromatiske smag, som den giver. Den har bemærkelsesværdige helbredende egenskaber for fordøjelsessystemet og er en kraftfuld plante, der bør anvendes sparsomt i enten lynstegte retter eller supper.

Såning: i foråret mellem april og juni for frøene, ellers hele året rundt.

Koriander tilhører samme familie som spidskommen og fennikel, apiaceae. Den er hjemmehørende i Middelhavsområdet og er blevet anvendt siden de gamle egypteres tid. Du kan bruge de friske blade eller frugten som et tørret krydderi – det er op til dig. Planten er bedst egnet til et mildt klima, beskyttet mod kulde, og den kræver frem for alt en direkte lyskilde. Dyrk koriander i en potte, der er mindst 20 cm dyb, med et lag grus eller lecakugler. Spirerne viser sig ca. to uger efter såningen. Når den er 10 cm høj, kan du beskære den for første gang for at sikre bedre vækst. Brug de friskeste blade, da de ældre kan have en lidt bitter smag. Planten er ikke særligt krævende med hensyn til jord, men sørg for, at den er fugtig, veldrænet og gødet med kompost. Vandingen må ikke overdrives, én eller højst to gange om ugen.

Coriander

INGEFÆR

Zingiber officinalis, som stammer fra Kina, er en magisk rod, der ikke behøver yderligere introduktion. Med en frisk og stærk smag er den uden tvivl en superfood, der ikke må mangle i vores madlavning på grund af de mange helbredende egenskaber. Den bekæmper bakterier, svamp og inflammation. Du kan dyrke store mængder og bruge den i en te med honning, rive den frisk i salater eller drysse den på grøntsager og fisk. Alt, hvad den kommer i kontakt med, bliver lækkert.

Såning: hele året, helst fra februar til juni

Hvor mange gange har du fået øje på et stykke økologisk ingefær, der ligger og spirer i skabet i strid med fysikkens love? Ingefær er en modstandsdygtig plante, der nemt spirer, hvis den ikke er blevet behandlet. Hvis der er flere spirer, kan du dele dem og plante dem separat. Når de første grønne skud viser sig, kan du lægge rodstammen i vand i 12 timer og derefter omplante den i en stor potte på mindst 30 cm i diameter. Begrav ikke rødderne for dybt, nogle få centimeter er nok. Vær forsigtig med jordtypen. Den skal være veldrænet for at sikre, at der ikke ophobes vand, hvilket er en reel trussel mod planten. Ingefærplanter elsker varme og fugt, men bør ikke udsættes for direkte sollys. Vand planten én gang om dagen, helst om aftenen for at sikre, at jordbundens fugtighedsniveau er korrekt. Vent, indtil bladene er helt tørre, før de plukkes. Du bliver nødt til at vente 5-6, eller måske endda 10 måneder, men tiden vil give helbredsmæssige fordele, uden at det involverer nogen form for transport!

Ginger

GURKEMEJE

Vi kender alle gurkemeje som krydderi i pulverform, gul som solen og så aromatisk som Indien, med dens ekstraordinære sunde og helbredende egenskaber. Brugen af denne rod i dens rå form bliver mere og mere almindelig, og snart vil du ikke undvære den i Golden Milk til at varme dine vinteraftener.

Såning: hele året, helst om foråret

Gurkemeje er en del af Zingiberaceae-familien ligesom ingefær. Den kan dyrkes fra rodstammen på samme måde som ingefær. Gurkemeje er en fremragende plante til din lejlighed, da den ikke tåler lave temperaturer. Den foretrækker temperaturer på mellem 20 og 35 grader, så den er perfekt i stuen, beskyttet mod direkte sollys. Dens smukke blomster er sprede glæde, mens den vokser, og du venter på, at den er klar til at plukke. Hvis du planter i foråret, vil den have hele sommeren til at vokse. Om vinteren, når blomsterne og bladene er naturligt tørre som en del af dens fysiologiske cyklus, kan du høste rodstammen, som ligner ingefær, men har et gulorange indre. Du kan bruge den frisk eller gemme den, lade den tørre på et tørt og luftigt sted i ca. en måned, kværne den til et pulver med en KitchenAid og opbevare den i beholdere, så den altid er tilgængelig.

Cumin

SVAMPE

Bortset fra at være en af de mest velsmagende fødevarer i verden er de en anerkendt kilde til B-vitaminer og antioxidanter samt mineralsalte såsom fosfor, kalium og selen. De beskytter hjerte-kar-systemet og immunforsvaret og er et ægte, naturligt antibiotikum. Sorterne er uendelige, og det samme gælder den smag, de giver. De orientalske varianter, f.eks. shiitake og reishi, betragtes endda som superfoods med deres utallige medicinske og helbredende egenskaber, og det er ikke tilfældigt, at de anvendes i traditionel kinesisk medicin.

Såning: hele året

Det kunne ikke være nemmere at dyrke svampe derhjemme. Der findes sæt, der er designet specielt til at dyrke dem derhjemme, og blot nogle få tricks vil sikre, at du altid har friske svampe i hjemmet, uden at det kræver særligt meget plads. To italienere står bag et meget innovativt projekt, der bruger kaffegrums til dyrkning af svampe indendørs: Funghi Espresso (www.funghi espresso.com). De indsamler kaffen fra kaffe- og ristebutikker for at skabe det perfekte dyrkningsunderlag, som er rigt på mineraler og stoffer, der fremmer vækst. På denne måde udnytter de et materiale, der ellers ville blive til affald, og tilpasser det til at understøtte en anden vegetabilsk form på en helt naturlig måde uden tilsætning af kemiske produkter.

Mushrooms

Import-Author - KitchenAid Chef

KitchenAid-kok

Vi deler vores passion for at kreere

Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.