Skip the navigation

Havrebrød med tranebær og valnødder

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid-kok
Import-Recipe - Cranberry Oat Walnut Bread

Dette brød er en lækker blanding af den sprøde, nøddeagtige smag af valnødder og sødmen fra tranebærrene. Lækker alene som snack eller med stærk skimmelost.

Duration
I alt2h15
Prep1h35
Madlavning40min

Redskaber

BreadBowlBreadBowl
StandMixerStandMixer

Ingredienser

Servering

350 g

hvidt mel

45 g

havregryn

6 g

tørgær

1 tsk

salt

1/2 tsk

stødt kardemomme

60 g

honning

40 g

knuste valnødder

45 g

tørrede tranebær

350 ml

varmt vand

Trin for trin

  1. Forbered alle ingredienserne på din arbejdsstation. Varm brødskålen fra KitchenAid ved at fylde den med varmt vand – derefter skal du hælde vandet ud og duppe den tør. Kom alle ingredienserne i brødskålen. Brug en dejspatel eller træske, og rør ingredienserne sammen, indtil de lige er blevet fugtige. Sæt dejkrogen på KitchenAid Artisan køkkenmaskinen. Tænd for køkkenmaskinen ved hastighed 2. Lad køkkenmaskinen ælte ingredienserne i ca. et minut – eller indtil dejen begynder at forme sig, men stadig er våd. Undgå at ælte for meget. Tag skålen ud af køkkenmaskinen, put rigeligt med mel i skålen og over toppen af dejen, og brug hænderne (eller dejspatelen) til at samle dejen og vende den med melet. Drys lidt mere mel på toppen, og dæk derefter skålen med låget. Lad dejen hæve i 1-1½ time, eller indtil den er nået tæt på den øverste linje.

  2. Tag låget af skålen, træk med mel på hænderne forsigtigt dejen fri fra skålens sider og form den til en kugle, og placer derefter kuglen på en melet overflade. Med dejen i en grov kugle foran dig skal du klemme toppen af dejen, strække den væk fra dig og derefter folde den ind på midten, som om du folder en kuvert. Drej dejen en smule, og gentag med den del af dejen, der er øverst nu. Fortsæt med at vende, strække og folde dejen ind på midten ad tre til fire omgange. (Du vil bemærke, at det bliver sværere at strække dejen, mens du arbejder). Efter det sidste stræk skal du vende dejen, så foldesiden vender nedad. Drys et par spsk. havregryn på bordet i en cirkel på størrelse med brødet, og placer brødet på havregrynene. Placer forsigtigt hænderne på hver side af dejkuglen, og krum forsigtigt højre håndflade rundt om den højre side, mens du bruger venstre hånd til at rotere dejkuglen på overfladen. (Når du drejer brødet, presses havregrynene ind i dejen.) Dette udjævner dejen og gør den rund.

  3. Lad dejen sætte sig, mens du hurtigt skyller brødskålen og tørrer den grundigt. Put en smule mel på den rene inderside af brødskålen, og læg dejen tilbage i brødskålen med folden nedad. Sæt låget på skålen, og lad dejen hæve i yderligere 30 minutter. (Dejen skal føles som skumfiduser, når du forsigtigt presser på den med en finger.)

  4. Forvarm ovnen til 230 grader, mens dejen hæver for anden gang. (BEMÆRK: Sæt pladen så tæt på midten af ovnen som muligt, mens der stadig er nok højde til, at brødskålen med låget på kan være der.) Når du er klar til at bage, skal du tage låget af brødskålen og placere et stykke bagepapir på indersiden af låget. Vend forsigtigt kuglen fra brødskålen om på det bagepapirdækkede låg (så folden nu vender opad), og pas på ikke at lukke luften ud af den eller ødelægge formen. Børst det overskydende mel ud af brødskålen, og dæk derefter dejen til med brødskålen, og placer den i ovnen. Bages i 30 minutter. Fjern derefter brødskålen, så brødet er blotlagt, og fortsæt bagningen i 10-12 minutter mere, eller indtil skorpen er sprød, gyldenbrun og hul, når du banker på den. Sæt brødet til afkøling, og lad det køle af, før du skærer det.

  5. Det er altid bedst at veje melet, når du laver brød. Hvis du ikke har en køkkenvægt, må du ikke mase melet under målingen. Du skal blot ”ryste” melet, før du fylder målebægeret, og derefter bruge bagsiden af en køkkenkniv til at skubbe overskydende mel ud over kanten. Det er ikke nødvendigt at skære i toppen af brødet, når du bager. Når dejen vendes ud på låget efter den anden hævning, vil der være naturlige revner (fra strække- og foldeprocessen), der udvider sig og giver brødet det perfekte hjemmebagte udtryk.