Svensk limpa-brød
Redskaber
Ingredienser
300 g
hvedemel
120 g
rugmel
7 g
salt
10 g
gær
1 spsk
stødt anis
230 ml
kærnemælk
5 g
natron
1
appelsinskal
75 ml
sirup
200 ml
vand
1 spsk
lyst rørsukker
30 g
smør
Trin for trin
Hæld vandet i en lille gryde. Tilsæt sirup, brunt sukker, smør og skrællen fra en appelsin. Bring i kog, og lad simre i 10 minutter. Lad den køle af i 10 minutter.
Bland kærnemælk med natron. Tilsæt sirup, og bland sammen.
Varm brødskålen op ved at fylde den med varmt vand, hæld derefter vandet ud, og dup den tør. Sæt brødskålen på KitchenAid-køkkenmaskinen. Sæt dejkrogen i, og lås hovedet på plads.
Hæld mel, salt, gær og stødt anis i brødskålen. Tilsæt de våde ingredienser, og træk hastighedshåndtaget til 2. Når dejen er samlet, æltes den i 4 minutter ved hastighed 2.
Fjern dejen fra krogen, og fjern brødskålen. Drys toppen af dejen med lidt mel. Brug en hånd til at vende og dække dejen i mel, og sæt derefter låget på skålen. Lad dejen hæve i 60 minutter.
Tag låget af skålen, fjern forsigtigt dejen og anbring den på en overflade med mel. Form en kugle ved at samle den ene ende af dejen og strække den, og derefter folde den ind midt i dejen, som når du folder en kuvert. Fortsæt, indtil dejen danner et rundt brød. Placer forsigtigt hænderne på hver side af dejkuglen, og krum forsigtigt højre håndflade rundt om den højre side, mens du bruger venstre hånd til at rotere dejkuglen på overfladen. Dette udjævner dejen og gør den rund.
Dæk brødskålens låg med bagepapir. Læg dejen på låget, og dæk den til med brødskålen. Lad dejen hæve i yderligere 30 minutter.
Forvarm ovnen til 230 grader, mens dejen hæver for anden gang. Åbn brødskålen, og rids brødet. Luk brødskålen, og sæt den i ovnen. Bages i 30 minutter. Fjern derefter forsigtigt brødskålen med grydelapper, og fortsæt bagningen i 5 minutter mere, eller indtil skorpen er dyb gyldenbrun. Sæt brødet til afkøling, og lad det køle af, før du skærer det.