Vejledning til portafiltre for espressofans

Victoria Woodward

UK

Her er alt, hvad du nogensinde har ønsket at vide om portafiltere og filterkurve. Disse små kaffeværktøjer er nok de vigtigste dele af din elskede espressomaskine.

Hvordan får man den perfekte espresso?

Baristaer har mange tips og tricks til at brygge den perfekte espresso, men i sidste ende er det opbevaringen af den kværnede kaffe i espressomaskinen, der er hjertet i et lækkert shot.
 
Portafilteret, portafilterkurven og den måde, du trykker (stamper) den kværnede kaffe i kurven, kan være afgørende for din espresso.
 
Lær, hvordan du laver espresso derhjemme >

For det første, hvad er et portafilter?

Portafilteret (også kaldet en ”portaholder”) er enheden med et håndtag, som espressomaskinen pumper vand i. Portafilterkurven, som indeholder kværnet kaffe, sidder inden i. Lad os være ærlige, vi har alle set baristaer indsætte portafilteret i maskinen med håndtaget og ønsket, at vi kunne få lov at prøve.

For at opnå en perfekt espresso-udtrækning skal du bruge ensartet formalet kaffe og trykke den jævnt ned i portafilterkurven (kaldet ”stampning"). For at gøre dette vigtige trin så nemt som muligt at udføre korrekt derhjemme, har vi givet portafilteret på vores espressomaskiner en unik flad bund. Den har forsænkede hældetude, så du har et stabilt fundament til at presse kværnet ned på og opnå en ensartet stampning.

Se espressomaskinen >

Stainless steel Artisan espresso machine

Espressomaskine – Artisan

Dobbelte smarte temperatursensorerJa
Fladt, kommercielt portafilter Ja
Forinfusion ved lavt trykJa
Tilbehør medfølgerJa
Farver7
Materiale, hoveddelRustfrit stål
Garanti5 år

Black espresso machine

Espressomaskine

Dobbelte smarte temperatursensorerJa
Flade, kommercielle portafiltreJa
Forinfusion ved lavt trykJa
Tilbehør medfølgerJa
Farver
Materiale, hoveddelHoldbar plast
Garanti2 år

Hvorfor er det vigtigt at stampe

Hvad er der så vigtigt ved stampning? Godt, jævnttrykket kaffe skaber modstand, så vandet skal arbejde hårdt for at komme igennem. Det dannede tryk trækker de dyrebare olier ud af kaffen, hvilket giver den intense, autentiske espressosmag.

Hvis grumset er ujævnt, finder vandet hulrum og bevæger sig gennem dem i stedet for at udtrække smagen, så bryggen bliver smagløs og vandet.

Elsker du crema? God stampning er også nøglen til at få et dejligt gyldenfarvet skum oven på dit shot.

Se, hvad crema er i kaffen?

Hvad gør portafilterkurven?

Det er her, espresso-magien sker, når vandet rammer bønnerne, og udtrækningen begynder.

Vandet løber ned i filterkurven, gennem den malede kaffe og ned i din kop. I KitchenAid-espressomaskinen er kurvene specielt designet til at bruges ved det høje tryk, der skabes af den italienske 15 bar-pumpe, med bønner malet specielt til espresso.

Og hvis du maler dine egne kaffebønner derhjemme, kan du eksperimentere med små ændringer i kværnstørrelsen for at finjustere din espressos smag.

Udforsk vores kaffekværn >

Vælg størrelsen på din portafilterkurv

Størrelsen på den kaffefilterkurv, du vælger, afhænger af, hvilken type espresso du er i humør til.
 
Hvis du drikker ren espresso, skal du sandsynligvis vælge én enkelt kurv.
 
Hvis du har lyst til en cappuccino eller en latte, laves de enten med et eller nogle gange med dobbelt shot, med dampet mælk og mælkeskum ovenpå. Flat white er traditionelt lavet med et dobbelt shot, så brug kurven til dobbelt shot.
 
Find ud af, hvordan du skummer og damper mælk >

Skal jeg vælge en portafilterkurv med dobbelt- eller enkeltvægskonstruktion?

Der findes to typer filterkurve til KitchenAid-espressomaskiner: Kurve med dobbeltvægskonstruktion (eller tryksatte) og kurve med enkeltvægskonstruktion (ikke tryksat). Dit valg afhænger af, hvor meget kontrol du ønsker under bryggeprocessen. Sådan fungerer det:

1) Til nybegynderen: Kurve med dobbeltvægskonstruktion til nem espresso

De har den sædvanlige netbase plus en sekundær "væg", der fungerer som holdeområde med et lille hul i bunden. Der opbygges ekstra tryk, så kaffen tvinges gennem dette hul, hvilket sikrer, at vandet finder vej gennem al den malede kaffe.
 
Det betyder, at selv formalet kaffe, en mindre præcis maling eller en lettere ujævn stampning stadig kan give dig god udtrækning og en dejlig kop espresso.

2) Til eksperten: Kurve med enkeltvægskonstruktion giver større kontrol

Uden den sekundære væg er det eneste, er det kun den malede kaffe og stampningen, der skaber trykket under brygningen – så det er vigtigt at være præcis med begge dele.
 
Kaffeelskere foretrækker denne type filterkurv, da den giver mere kontrol. Du kan eksperimentere for at finde den bedste kværn til din maskine og dine bønner, så du får den den mest fyldige smag og konsistens.
 
Selv hvis du er nybegynder, kan du prøve med denne kurv. Du bliver professionel på ingen tid.

Udforsk, hvordan du maler kaffe derhjemme >

Hvorfor er et portafilter 58 mm i diameter? 

Det populære portafilter i kommerciel stil på 58 mm i diameter er et af de mest traditionelle og holdbare elementer i brygningen af espresso. Grunden til, at den har denne størrelse i stedet for en mindre er, at den holder på temperaturen og fordeler varmen godt under udtrækningen. 

Hvor fin skal kaffen være for at brygge espresso?

Din udvalgte kaffe skal males fint for at lave espresso med en smuk smag og tekstur. Hvis du selv maler den, skal du sikre, at du har den ideelle, præcise kværnstørrelse. Når det er færdig, skal det have konsistensen af stødt kanel.

Vores KitchenAid-kaffekværn til hjemmet har 70 unikke kværnstørrelser, og du kan blot dreje på håndtaget for at vælge den, der passer til dig. Espresso skal bruge en kværnstørrelse 55-70. Du kan endda male direkte ind i portafilteret, så du er klar til at gå i gang.

Gå til kaffekværnen > 

top
Vælg et andet produkt

Sammenlign

Sammenlign produkter

Du kan ikke købe mere end tre produkter. Fjern et produkt, før du tilføjer et nyt.