Redskaber
Kardemommeboller
Bløde, smøragtige kardemommeboller med krydret fyld – perfekt som en hyggelig snack eller til kaffepausen.
Redskaber
Ingredienser
250 ml sødmælk
10 kapsler grøn kardemomme
2 tsk. tørgær
75 g farin
1/4 tsk. salt
200 g smør
500 g hvedemel
100 g brun farin
1,5 tsk. stødt kardemomme
1/2 tsk. kanel
1 piskede æg
3 spsk. perlesukker
Trin for trin
Opvarm 250 ml mælk i en lille gryde ved middel varme. Knus 6 grønne kardemommekapsler, og tilsæt dem til mælken. Når mælken er varm (men ikke kogende), skal du slukke for varmen og dække gryden. Lad det trække i 15 minutter, så kardemommesmagen kommer til sin ret. Bagefter skal du si kardemommekapslerne fra, og mælken skal køle af til lunken (ca. 37-40 °C). Smelt 100 g smør, og lad det køle lidt af.
Monter dejkrogen på din KitchenAid-køkkenmaskine. Tilsæt lunken opvarmet mælk, sukker, tørgær, mel, smeltet smør og salt. Bland ved hastighed 1, indtil dejen lige akkurat er blandet. Drej til hastighed 2, og ælt i ca. 5 minutter, indtil dejen er glat og elastisk. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke eller plastikfolie, og lad dejen hæve i ca. 1 time og 30 minutter, eller indtil den er dobbelt størrelse.
Monter fladpiskeren på din KitchenAid-køkkenmaskine. Læg resten af smørret – sørg for, at det er blødgjort – i den lille KitchenAid-skål. Tilsæt stødt kardemomme, kanel og brun farin. Blend ved hastighed 4, indtil det er helt blandet og ensartet. Sæt til side.
Drys et fint lag mel på en ren arbejdsflade. Når dejen er hævet, skal du tage den ud af skålen og dele den i to lige store stykker. Rul det første stykke ud i et 20x40 cm rektangel. Fordel kardemommefyldet ensartet på dejen. Fold dejen halvt i længderetningen, og skær den derefter i seks lige store stykker på ca. 7 cm hver. Gentag med den anden halvdel af dejen.
Tag et af de afskårne stykker, skær det i tre lige store strimler, men lad 2 cm være uskåret øverst. Flet de tre strimler forsigtigt, og vend det derefter rundt. Sno fletningen rundt om sig selv i en cirkel, og stop enden ned under for at fastgøre den. Denne teknik giver smukt flettede, visuelt flotte kardemommeboller.
Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, dæk dem til med et nyt viskestykke, og lad dem hæve i 30 minutter. Forvarm ovnen til 200 °C. Pensl bollerne med æg, og drys med perlesukker. Bag dem i 15-17 minutter, eller indtil de er gyldenbrune, og lad dem stå i 30 minutter. Forvarm ovnen til 200 °C. Pensl bollerne med æg, og drys med perlesukker. Bag i 15 minutter, indtil de er gyldenbrune.