Quiche med urter og zucchini
Hvem sagde, at zucchini er en kedelig grøntsag? Prøv at putte den i en quiche – så vil du helt sikkert ændre mening.
Quiche med urter og zucchini
Hvem sagde, at zucchini er en kedelig grøntsag? Prøv at putte den i en quiche – så vil du helt sikkert ændre mening.
Redskaber
Ingredienser
180 g mel
115 g usaltet smør, koldt
50 g shortening (evt. palmin), i tern og frossen
1/4 + 1 tsk. salt
75 ml vand
4 store æg
120 ml piskefløde
120 ml mælk
1 tsk. peber
1/2 tsk. hvidløgspulver
220 g zucchini
140 g stærk cheddar, gruyere, fontina eller anden hård hvid ost
20 g persille, groft hakket
1/2 frisk timian
Trin for trin
Sæt dejkrogen på foodprocessoren. Tilsæt mel, 1/4 tsk. salt, smør og shortening (evt. palmin). Luk og fastgør låget, og tryk derefter 8-10 gange. Fjern nedstopperen fra påfyldningstragten, og tilsæt 1 spsk. isvand ad gangen, tryk efter hver spsk. vand. Fortsæt derefter med at trykke yderligere 5-6 gange, eller indtil blandingen ser fugtig ud. (BEMÆRK: Bland den ikke for meget. Smørret skal være på størrelse med ærter).
Flyt dejblandingen fra arbejdsskålen over i en stor skål. Pres forsigtigt dejen mod skålens sider, og saml alle krummer i en kugle. Pres kuglen sammen til en skive, drys begge sider med lidt mel, og pak dejen ind i husholdningsfilm. Lad dejen hvile og afkøle i 30 minutter i køleskabet.
Blindbag bunden. Dæk overfladen let med mel, og rul dejen til en stor cirkel med en tykkelse på 5-7 mm. Brug kagerullen til at rulle dejen ud, og læg den derefter i tærteformen. Skær overskydende dej af, klem kanterne på dejen, og prik i overfladen med en gaffel. Sæt derefter den tilberedte tærtebund i fryseren for at afkøle den grundigt, før du bager den (ca. 20 minutter). Mens bunden køler af, skal du sætte risten i den nederste tredjedel af ovnen og forvarme ovnen til 220°C.
Når bunden er kølet grundigt af, skal du tage et firkantet stykke folie og smøre en cirkel i midten, ca. 5 cm bredere end tærteformen. Læg den smurte side på den afkølede bund, og tryk folien helt ind mod siderne. Dæk overfladen af formen med almindelige tørrede bønner (eller keramiske bagebønner, hvis du har dem), og bag bunden i 15-18 minutter, eller indtil siderne begynder at brune. Tag bunden ud af ovnen, og fjern forsigtigt folien og bønnerne. Sænk ovnens temperatur til 190°C, og sæt bunden i ovnen igen i yderligere 4-6 minutter. Når bunden er gyldenbrun, skal du tage den ud af ovnen og sætte den til side til afkøling på en rist.
Lav fyldet. Sæt rivejernet på foodprocessoren. Luk og fastgør låget, og sæt den på høj hastighed. Før zucchinien ned i påfyldningstragten, og brug nedstopperen til at skubbe den ind mod rivejernet. Fjern den snittede zucchini fra arbejdsskålen, hæld den i en si, der er placeret over en skål. Drys zucchinien med lidt salt, rør rundt for at dække den jævnt, og sæt den til side.
Sæt rivejernet på foodprocessoren igen. (Det er ikke nødvendigt at rengøre arbejdsskålen.) Luk og fastgør låget, og sæt den på høj hastighed. Skær osten i blokke, der passer i påfyldningstragten, fyld derefter osten i påfyldningstragten, og brug nedstopperen til at skubbe den ind mod rivejernet. Flyt den snittede ost fra arbejdsskålen over i en stor skål.
Sæt piskeskiven på foodprocessoren. (Arbejdsskålen behøver ikke rengøres.) Tilsæt æg, mælk, fløde, 1 tsk. salt, peber og hvidløgspulver. Luk og fastgør låget, drej til høj hastighed, og pisk blandingen i 10-12 sekunder. Hæld blandingen i skålen med osten, og tilsæt hakket persille, frisk timian og citronskræl.
Brug din hånd til at klemme vandet ud af zucchinien, og tryk den mod sien for at få så meget væske ud som muligt. Tilsæt zucchinien til æggeblandingen, og rør rundt for at blande alle ingredienserne godt sammen. Sæt den tilberedte bund på en bageplade, og hæld derefter æggeblandingen på bunden. Bag quichen i 30-35 minutter, eller indtil midten har sat sig, og tærten virker luftig og er let gylden. Brug en folieskærm under de første 20 minutters bagning for at undgå, at skorpen bliver for brun. Lad quichen køle af på en rist mindst 30 minutter før servering.
Tip: For at undgå at skorpens kant bliver for mørk, kan du bruge en folieskærm (eller en tærteskærm, hvis du har en). Hvis du vil lave en folieskærm, skal du folde et stykke folie på 30 cm i kvarte. Klip midten ud med en saks, og afrund kanterne, så du får en 5 cm bred ring. Fold ringen ud, og placer den over din tærte. Fjern folieringen de sidste 10 minutter af bagetiden.