Redskaber
Ingredienser
150 g rugmel
350 g stenmalet hvidt mel
1 tsk. finkornet salt
25 g frisk bryggegær
300 ml lunkent vand
mel
Trin for trin
Det er nemmere at lave hjemmebagt brød, end du måske tror, især når du har KitchenAid Artisan-køkkenmaskinens æltekraft og den særlige funktion "Hævning" i Twelix Artisan-ovnen. Med begge disse apparater hæver dejen på kun 90 minutter, og du får duftende, sprødt brød på ca. to timer. Den konstante temperatur, som ovnen opretholder gennem hele hævningsprocessen, samt køkkenmaskinens æltekraft gør, at du ikke skal vente på, at endnu en hævning er overstået. Disse trin kan bruges til en række forskellige opskrifter.
Tilføj både mel og salt til køkkenmaskinens skål, og sæt dejkrogen på. Lad køkkenmaskinen køre på laveste hastighed for at blande grundigt.
I en anden skål skal du opløse gær i vandet. Vandet skal være lunkent, for hvis det er for varmt eller for koldt, kan det hæmme eller sætte farten ned på hævningsprocessen. Hæld vandet med gæren i maskinens skål, hvor dejkrogen er påsat, og køkkenmaskinen kører. Derefter skal du gradvist øge hastigheden til 8. Det kan være nødvendigt at tilsætte lidt mere vand og en spiseskefuld mel.
Sluk for køkkenmaskinen, og tag dejkrogen af. Hæld dejen over i en glasskål, og aktivér ovnens særlige "Hævning"-funktion. Dæk skålen til med en fugtig klud, og sæt den på den midterste hylde i ovnen. Lad hæve i 90 minutter.
Når dejen er hævet, skal du tage den ud af ovnen og vælge bagerifunktionen til "traditionelt brød". Slå dejen ned på et melet bord, og form den til et brød. Lav en udskæring i form af et kors på toppen, og drys med mel. Bages i ovnen i 33 minutter.