Redskaber
Tarte tatin (fransk æbletærte)
Den mest ikoniske franske dessert serveres bedst med en stor skefuld vaniljeis.
Redskaber
Ingredienser
500 g hvidt mel
650 g smør, koldt og i tern
210 g strøsukker
1 tsk salt
200 ml iskoldt vand
500 g smør
8 æbler
150 ml ahornsirup
80 ml æblebrændevin (calvados)
Trin for trin
Tilsæt mel, 100 g smør, sukker, 10 g salt og vand i køkkenmaskinens skål, hvor dejkrogen er påsat. Bland ved hastighed 2, indtil der dannes en jævn dej.
Form dejen og 500 g smør til en rektangel. Smør smørret oven på dejen. Fold dejen i tre lag, og rul den ud. Gentag foldning og rulning 7 gange mere. Sæt dejen i køleskabet i mindst 2 timer.
Skræl æblerne, og skær dem i halve. Brug en melonske til at fjerne kernerne. Læg æblerne i en støbejernspande. Hæld ahornsirup og æblebrændevin over dem. Dæk med sølvpapir, og bag i 1 time og 15 minutter ved 120°C. Tag æblerne ud, og lad dem køle af på en tallerken.
Sæt støbejernspanden over på mellemhøj varme, og drys 1/3 af det resterende sukker på. Lad sukkeret smelte, og tilsæt endnu et lag sukker. Fortsæt, indtil alt sukker er smeltet. Rør ikke rundt.
Tilsæt de resterende 50 g smør, og rør kraftigt, indtil der er dannet en jævn karamel. Sæt æblerne oven på karamellen.
Rul butterdejen ud i en cirkel, der dækker støbejernspanden, og læg æblerne på.
Bag din tarte tatin i 25 minutter ved 215°C. Lad den hvile i 5 minutter, før du forsigtigt vender tærten over på et serveringsfad.
Drys med groft havsalt før servering.

