Thai-inspireret jordnøddedip
Denne opskrift bliver til en duftende og cremet jordnøddesauce i thailandsk stil tilsat aromatiske krydderier som galangarod og citrongræs, perfekt til dip eller til at hælde over retter.
Redskaber
Ingredienser
Servering
2 spsk.
jordnøddeolie
50 g
skalotteløg, skåret i tynde skiver
4
fed hvidløg, skåret i tynde skiver
5 cm
galangarod, skrællet og skåret i skiver
1 stilk
citrongræs, ender skåret af, udvendigt lag skrællet og skåret i 1 cm tern
220 g
rå jordnødder uden skal
400 ml
kokosmælk
1 spsk.
tamarindpasta
3 spsk.
fiskesauce
3 spsk.
limesaft
1 spsk.
brun farin
1
thailandsk chili, ender skåret af og udkernet
120 ml
vand
Trin for trin
Opvarm en gryde ved mellem-høj varme, og tilsæt jordnøddeolie. Skru ned for varmen til middel, og tilsæt de skiveskårne skalotteløg, hvidløg, galangarod og citrongræs. Sauter, indtil det bliver velduftende, ca. 3-4 minutter, og rør jævnligt rundt for at undgå, at det brænder på. Tilsæt jordnødder, og rør rundt med en stor ske for at dække jordnødderne helt. Fortsæt med at sautere i yderligere 2-3 minutter for at riste jordnødderne.
Tilsæt kokosmælk, tamarindpasta, fiskesauce, limesaft, brun farin, chili (hvis du bruger det) og vand. Sæt låg på, og lad simre i 10-12 minutter under jævnlig omrøring.
Tag gryden af varmen. Sæt grydebeskytteren på armen på stavblenderen. Sæt stavblenderens arm på basen, og sænk blenderen ned i gryden for at blende. Start ved en lavere hastighed, mens stykkerne er store, og øg derefter hastigheden, efterhånden som blandingen bliver mere jævn. Blend, indtil blandingen er lind, ca. 1 minut.
Saucen bliver tyk. Hvis du ønsker en tyndere sauce, skal du tilsætte en spiseskefuld vand ad gangen og blende igen, indtil du opnår den ønskede konsistens.