Skip the navigation
Start>Blog>Forskellen på flat white og latte

Forskellen på flat white og latte

Alicia
Rachel Thomas

min read

27.04.2023

latte-art.jpg

Det er slut med bare at bestille en ”kaffe med mælk”. I dag kan du få mælken i din kaffe på et utal af måder. Kender du forskellen på en flat white og en latte? Lad os se på disse populære cremede kaffedrikke.

Hvad er en flat white?

Du har sikkert bestilt eller i det mindste smagt en flat white. Det er en stærk kaffedrik med dampet mælk. Den laves med et shot espresso (normalt dobbelt) sammen med en lille mængde dampet mælk og et tyndt lag mikroskum. Den kan det hele, hvis du kan lide et robust skud espresso med en tæt og fløjlsagtig tekstur. Den er silkeblød i munden og alligevel ikke for luftig og let. 

026A0140

Hvad er en latte?

En latte er en sikker kundefavorit i kaffebarer over hele verden. Den stammer fra det italienske ord for ”mælk” og er fremstillet med 1/3 espresso, 2/3 varm mælk og det altafgørende lag skum. Denne behagelige drik er større og tungere end en flat white og serveres ofte med chokoladestøv eller drys.  Når vejret bliver koldt, og vinteren står for døren, gør pumpkin spice latte, gingerbread latte og peppermint mocha latte deres indtog på kaffebarens menukort, klar til at løfte stemningen. Det er en kaffedrik, der er forbundet med forkælelse.

026A9690 (1)

Kend din kaffe med mælk

Hvilken espressobaseret drik passer til dig?

 • Flat white

 • Latte macchiato

 • Cappuccino


Lav autentisk espresso

Hvis du vil gøre disse lækre kaffespecialiteter til en del af din hverdag, skal du bruge en espressomaskine derhjemme. Den leverer på både stil og ydeevne, så du kan perfektionere kunsten at lave autentisk espresso i dit eget køkken. Espressomaskinen fra KitchenAid har dobbelte smarte temperatursensorer og et unikt fladt portafilter. Vores espressomaskiner opretholder den helt rigtige temperatur under hele brygningen. Det betyder, at der opnås optimal ekstraktion, så du får den fineste smag og aroma. Hvis du ikke synes, at du er espressoekspert, vil du snart blive det... Lær din espressomaskine at kende >

Perfekt varm mælk og skum

Hvis latter og cappuccinoer står øverst på din liste, vil du være glad for at få styr på dampdysen på espressomaskinen. Det fungerer på nøjagtig samme måde, som du ser det på kaffebarerne. Du kan tilføre damp til din foretrukne mælk for enten at varme den op eller skumme den i en kande. Afhængigt af hvordan du bruger den, kan du lave varm mælk eller mikroskum: Alt, hvad du har brug for til at få din espressobaserede drik med mælk helt perfekt.

Tip: Hvis du vil lave fløjlsagtigt mælkeskum til en flat white, skal du svinge dit krus eller din kande, når du er færdig med dampdysen. Dette vil sprede boblerne og bidrage til at skabe den blanke og ensartede konsistens.

coffee-machine

Elsker du kold kaffe? Sådan laver du en islatte

Kolde kaffedrikke er populære hele året rundt takket være kombinationen af et skud kaffe og den forfriskende is. Hvis du vil lave islatte derhjemme, kan du lave en latte på din espressomaskine og derefter lade den køle af til stuetemperatur. Hæld den over nogle isterninger, og server den i et højt glas.

Uimodståelige lattesmage

Hvis du har en sød tand og bliver fristet af aromatiseret latte i kaffebarer, hvorfor så ikke prøve at tilføje et skud sirup derhjemme? Du kan røre, vende eller ryste drikken i vanilje-, flødekaramel-, karamel- eller hasselnøddesirup for at få en lækker smag med den helt rigtige sødme.

pexels-charlotte-may-5946966

Hvad er den bedste plantebaserede mælk til en latte?

Veganere elsker også latte! Hvis du af den ene eller anden grund undgår komælk, så er der nu masser af plantebaserede alternativer i butikkerne. Du kan lave en flat white med mandelmælk, sojamælk, havremælk eller endda kokosmælk. Du vil opdage, at nogle plantebaserede mælkeprodukter er lettere at skumme end andre, så eksperimentér med dampdysen og en kande for at få den mest cremede konsistens og smag. Tip: Glem ikke at bruge mælken direkte fra køleskabet, da kold mælk producerer det bedste skum.

Hvorfor hedder det en flat white? 

Flat white stammer fra enten Australien eller New Zealand (debatten er stadig i gang) og har fået sit navn, fordi mikroskummet har små bobler og derfor er mere kompakt. En flat white er fladere end en voluminøs latte.

Sådan blev flat white populær

Hvor kom drikken fra? Der var ingen, der bestilte en flat white, indtil for relativt nylig. Det skyldes, at det først blev en trend inden for britisk kaffekultur efter 2005. Med sin kompakte fløjlsagtige tekstur uden cappuccinoens luftighed eller lattens tyngde er den strøget helt til tops på listen over kaffefavoritter. Espressosmag og mælkeagtig konsistens i en lille og praktisk pakke.

Sæt prikken over i’et med en lækker topping

Der bør altid være plads til kreativitet... det gør livet sjovere. Hvorfor ikke sætte dit eget kreative præg med et drys eller sprøjt af disse kaffetoppinger?:

 • Chokoladepulver

 • Muskatnød

 • Chokoladekrøller

 • Kanel

 • Flødeskum

 • Miniskumfiduser

 • Regnbuekrymmel

 • Lavendel (ja, lavendel er en urt, og du kan købe madlavningslavendel, der ser smukt ud og smager skønt!)

pexels-roman-odintsov-4552124

Alicia

Rachel Thomas

Mum and KitchenAid fan

I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.