Skip the navigation
Start>Blog>Kraften i te

Kraften i te

Marie-France-Farre
Marie-France Farré

min. læsning

06.04.2023

the-power-of-tea

Naturen har skænket os en overflod af planter, mange med medicinske egenskaber, der kan hjælpe med at behandle lidelser naturligt eller styrke vores immunitet. Om sommeren, vinteren eller dage indimellem er te og urtete altid en velkommen forfriskende belønning eller en måde at give os varmen på. Disse drikke er fri for kalorier og mindre syreholdige end kaffe, og de hydrerer os og giver ekstra sundhedsfordele.

Planter, der har været brugt siden tidernes morgen

I århundreder har der været anvendt planter over hele verden til at skabe livsreddende behandlinger. For eksempel blev der i Egypten brugt salvie til at fremme kvinders fertilitet helt tilbage til 6000 f.Kr. Efterhånden som tiden gik, blev de store lægeplanter en fast bestanddel af klosterhaverne i udkanten af klostre og katedraler. I de middelalderlige urtehaver dyrkedes timian, salvie, fennikel, bynke, rosmarin og mange andre aromatiske planter og urter, som munke og læger brugte som naturlige midler til at helbrede deres patienter.


Mere end blot en tepause

For mange mennesker udgør en kop te et roligt øjeblik på en travl dag. Ind imellem møder, eller når børnene endelig er gået i seng, er følelsen af det rygende varme krus i hænderne legemliggørelsen af afslapning og lykke. For andre er det samhørighedens øjeblik: en skål med beroligende urter delt med vennerne efter en lang gåtur i naturen, eller en dejlig kop te drukket med en ven uden for en café. Nogle planter, som f.eks. rosmarin, mynte eller grøn te, er en sund og opkvikkende måde at reducere vores koffeinforbrug på, hvilket især er nyttigt, hvis du er en af dem, der har svært ved at sove (1/4 af den koffein, du indtager, forbliver i blodbanerne 12 timer efter).


En sand farmakopé af planter

Planter er fyldt med fytonæringsstoffer– aktive kemiske forbindelser, der hjælper med at holde os sunde og understøtter vores immunsystemer. Her er en ikke-udtømmende liste over de vigtigste planter, der kan bruges til at lave urtete eller planteudtræk samt deres naturlige virkninger:


Timian er fantastisk til at stimulere immunsystemet; hjælper med at bekæmpe øre-, næse-, -hals og vejrtrækningsproblemer og bekæmpe influenza. Den har enestående antibakterielle, antivirale og antiseptiske egenskaber. Timian hjælper med at opretholde en sund balance i tarmfloraenoghjælper med at fordøje vanskeligt optagelige fødevarer hurtigere, hvilket gør den til din bedste ven efter et tungt eller fedtholdigt måltid.

Salvie kan være en hjælp for kvinder igennem hele livet, undtagen under graviditet, amning, eller hvis de lider af visse sygdomme (såsom hormonafhængig kræft). Den hjælper med at lette mange menstruations- og hormonrelaterede problemer (kramper, problemer med ægløsning, hedeture og overdreven svedtendens) samt enkelte fordøjelsesproblemer (luft i maven, tyktarmsbetændelse, fordøjelsesproblemer eller diarré).

Lindeblomstharkrampestillende, beroligende og sedative egenskaber. Det anbefales som hjælp tilsøvn, lindrer stress og angst og er en effektiv måde at bekæmpe forkølelse (reducerer udflåd fra næsen). Te fremstilles ved at lade planternes blade og dækblade trække i vand.

Citronverbena fremmer fordøjelsen og lindrer mavesmerter. Den har også afstressende egenskaber og hjælper med at fremme søvnen. Det er således den ideelle urtete til at falde til ro omkring kl. 18.00, hvis du har problemer med at sove.

Pebermynte er god til fordøjelsen og er rig på antioxidanter. Den hjælper med at bekæmpe fordøjelsesproblemer såsom oppustethed, kvalme, mavebetændelses og dårlig leverfunktion.

Citronmelisse har en behagelig, beroligende virkning på nervesystemet. Den har krampeløsende, lindrende og beroligende egenskaber, og hjælper desuden med at fremme en normal mavefunktion.

Den almindelige brændenælde vokser mange steder, men har givet sig selv et dårligt ry på grund af dens ubehagelige stik. Brændenælder er imidlertid rige på jern og C-vitamin. De har antiinflammatoriske egenskaber og hjælper med at lindre hoste og forkølelser. De er fyldt med antioxidanter og hjælper samtidig med at bekæmpe cellernes aldring effektivt. Brændenælde stimulerer dog også produktionen af galde, hvilket betyder, at det bør undgås, hvis du har problemer med galdeblæren eller forhøjet blodtryk.

Grøn te er rig på polyfenoler (antioxidanter) og C-vitamin. Den er et meget populært valg i Asien og findes i mange forskellige former: pulver (matcha), valset til kugler (krudt), valset i nåle (sencha) eller tørret i dens oprindelige form (naturligt blad).

Sort te kommer fra den samme busk som grøn te – efter høst tørres bladene ganske enkelt i solen i flere timer og fermenteres derefter. Sort te indeholder polyfenoler (katekiner og flavonoider), som hjælper med at bekæmpe dårlig kolesterol og forebygge hjerte-kar-sygdomme. Vær dog forsigtig, da garvesyre i grøn og sort te kan hæmme jernoptagelsen. Det betyder, at det er bedst at undgå at drikke disse teer under måltiderne, især hvis du lider af blodmangel. I modsætning til kaffe indeholder molekylerne i grøn og sort te tein, som har en mildere, længerevarende stimulerende virkning. Koffeinen i kaffe har en tendens til at være hurtigt opkvikkende, men virkningen holder ikke i længere tid.

Rooibos-te (også kaldet rødbusk eller rød te) kommer fra rooibos-planten. Teknisk set er det ikke rigtig te, fordi den ikke indeholder tein eller koffein. Den har positive virkninger på astma, allergier og visse hudsygdomme som f.eks. eksem. Den er rig på antioxidanter, og du kan drikke den om aftenen, ligesom urtete.

Sådan vælger du din te og lader den trække

Vælg altid teblade i løsvægt fra økologiske (og duftende) planter i stedet for teposer. På denne måde kan bladene lettere folde sig ud i vandet, så de tager deres oprindelige form og frigiver deres fytonæringsstoffer. Du kan selvfølgelig også bruge friske planter, hvis du har dem i haven. Undgå kogende vand (over 80 grader), da det får visse teer til at smage bittert og reducerer planternes antioxidanegenskaber. Brug ca. 1 tsk. te i løsvægt pr. krus vand. Lad den trække i ca. 5 minutter.

For virkelig at fornemme fordelene skal du drikke 4 kopper om dagen i 21 dage.

Husk, at du også kan lave en kold blanding ved blot at nedsænke de tørrede planter i vand ved stuetemperatur. Lad den trække i 12 til 16 timer et køligt sted, før du nyder din forfriskende drik.


Opskrift på en sengetidste

  • 1 tsk. rooibos-te

  • 1 tsk. tørret lindeblomst

  • 1 knivspids tørrede lavendelblomster

Lad planterne trække i 300 ml varmt vand (75 grader) i 5 minutter. Derefter kan du si blandingen og læne dig tilbage og nyde din beroligende urtete (pas på, at du ikke brænder dig). Drik denne te om aftenen eller efter middagen for at hjælpe dig med at falde i søvn.


Marie-France-Farre

Marie-France Farré

Marie-France Farré er en erfaren biopat og har en certificering inden for fuldkorns- og plantebaseret ernæring fra eCornell University. Hun har skrevet mange bøger om sundhed og velvære og skriver ofte for fagblade. Hun er både holistisk kok og yogainstruktør, bor i Landes og er mor til tre.