Sådan laver du frisk pasta derhjemme
5 minutters læsetid
13 juni 2024
En stor skål pasta: Det er bare hyggemad. Og den populære ret bliver endnu lækrere, når du laver den fra bunden. Så slip din indre pastastjerne løs. Og bliv inspireret til at lave en hvilken som helst pastaret, du vil, med en KitchenAid-køkkenmaskine, pastatilbehør og ingredienser, du har i skabene. Læs videre for at få en introduktion og tips til, hvordan du laver hjemmelavet pasta, samt idéer til lækre middagsopskrifter.
Sådan laver du frisk pasta derhjemme
Hvilke redskaber skal du bruge til at lave pasta?
Der er blevet fremstillet pasta i hundredvis, hvis ikke tusindvis af år. Hvis du vil gøre det på den traditionelle måde uden en maskine skal du bruge stærke arme, en kagerulle og en kniv.
Men hvis du gerne vil have en hjælpende hånd til at blande, ælte, rulle og skære, kan du bruge en KitchenAid-køkkenmaskine og dens pastatilbehør. Med pastaredskaber af høj kvalitet får du ensartede resultater og retter, du kan lave igen og igen.
Hvad er hjemmelavet pasta lavet af?
Frisk pasta fremstilles typisk af mel og æg. Tørret pasta indeholder ofte semuljemel og ingen æg. Der er nogle få ting, du kan gøre for at gøre din pasta mere personlig. F.eks. lidt olivenolie, lidt salt. Måske nogle urter eller krydderier. Men grundlæggende er det utroligt enkelt.
Når pastadejen er æltet, rullet og formet eller skåret, koges den hurtigt i saltet, kogende vand, hvorefter du kan servere den med en lækker sauce efter eget valg – spinat, artiskokker, oliven, basilikum, en god tomatsauce osv. Men før vi bliver alt for sultne, så lad os komme i gang med at lave pasta!
Ingredienser til hjemmelavet pasta
Enhver pastaret starter med det grundlæggende. Du skal bruge:
Æg
Mel
Salt
Vand
Mængderne varierer efter opskrift. Prøv KitchenAids opskrift på spaghetti, der er en familiefavorit.
Redskaber til hjemmelavet pasta
KitchenAid-køkkenmaskine – med fladpisker og dejkrog
KitchenAid-sæt i 3 dele med pastaskærere og pastapladevalse – til lasagne, spaghetti og fettuccine
KitchenAid-pastapresse med 6 former – til frisk pasta fra fusilli til makaroni
TIPS TIL MÆNGDER: Mængden pr. person afhænger af typen af pasta samt måltidet – hovedret vs. forret, frokost vs. middag. Som en tommelfingerregel er 90 gram frisk pasta pr. person nok til en forret. Til frokost med salat er 110 gram frisk pasta pr. person nok. Til middag skal du bruge 115-150 gram pr. person.
TIPS TIL MEL: Der findes mange forskellige slags mel. Hvidt mel, semuljemel eller 00-mel er alle populære valg. Dobbelt nul-mel (00) er et superfint mel med et lavt proteinniveau, der sikrer en silkeblød pasta. Semuljemel er fremstillet af hård durumhvede og bruges ofte til større og mere fyldigere pasta. Hvidt mel kan kræve lidt ekstra æltetid for at aktivere glutenindholdet.
Sådan laver du hjemmelavet pasta
Du kan lave frisk pasta på omkring en time. Ja, det er sandt! Det omfatter:
5 minutter til at blande og ælte pastadejen
30 minutter til at lade den "hvile" i en kugle dækket af plastfolie
25 minutter til at rulle, skære og tørre pastaen, så den er klar til tilberedning.
Fremstilling af frisk pasta med en køkkenmaskine
Trin 1: Bland pastadejen
Kom mel i køkkenmaskinens skål, og lav en fordybning i midten. Slå æg ud i fordybningen, og tilsæt salt. Bland med fladpiskeren, indtil dejen er helt samlet. Hvis dejen er for våd, skal du tilsætte lidt mere mel, indtil du får en konsistens som en dej. Hvis den er for tør, skal du tilsætte en smule vand eller endnu et æg. Du lærer hurtigt, hvordan den rette konsistens er – elastisk og let klæbrig.
Trin 2: Ælt pastadejen
Fjern fladpiskeren, og fastgør dejkrogen. Bland kortvarigt (i ca. 2 minutter), indtil dejen danner en kugle. Pak kuglen ind i plastfolie, og lad den hvile i ca. 30 minutter ved stuetemperatur – eller natten over i køleskabet, hvis du skal bruge den dagen efter.
Trin 3: Rul pastadejen
Del dejen i 4 lige store dele. Fastgør pastapladevalsen til køkkenmaskinen. Sæt køkkenmaskinen på hastighed 2, og pres en del af dejen flad med hænderne, idet du fører dejen gennem valsen mindst 3 gange og folder dejen på midten imellem hver tur gennem valsen.
Drys lidt mel på dejen mellem hver valsning for at undgå, at den sidder fast. Gentag, indtil dejen er glat og smidig. Øg gradvist indstillingen på pastavalsen, indtil dejen bliver lige så tynd, som du ønsker.
Trin 4: Skær og tør pastaen
Når du er færdig med at rulle dejen, skal du udskifte pastapladevalsen med den pastaskærer, du vil bruge til at lave pastaen. Læg den på en bakke med bagepapir, eller hæng den på et tørrestativ, så den kan tørre, mens du koger en stor gryde med vand. Sørg for at tilsætte rigeligt med salt til vandet.
Hvad med glutenfrit mel? Du kan lave glutenfri pasta med glutenfrit mel, æg og xanthangummi. Gummiet erstatter gluten og gør dejen mere fleksibel.
Sådan tilbereder du din friske pasta
En god pasta er fast med et mørt bid: "al dente". Det tager højst 4 minutter, afhængigt af tykkelsen, så pas på ikke at overkoge den. Kom pastatrådene eller -formerne i kogende vand, og rør konstant rundt for at undgå, at de klæber sammen. Tjek dem efter 60-90 sekunder, så du ikke overkoger dem. Det vil nemlig ødelægge alt arbejdet!
TIPS TIL TILBEREDNING: Husk, at hjemmelavet pasta koges meget hurtigere end tørret pasta, så vær klar til at lave saucen inden for kort tid.
Opskriftsidéer til en pastamiddag
Din kreativitet med pastaen kan strække sig fra selve pastadejen til saucerne og mere komplekse retter. Prøv frisk hjemmelavet pastadej med spinat for at få en fantastisk grøn pasta. Fuldend pastaen med en velsmagende grøntsagssauce, som f.eks. pastasauce med butternutsquash. Eller vær utraditionel med mere usædvanlige pastaopskrifter, som f.eks. kakaofettuccine med bacon, chili og merian, der byder dine smagsløg op til dans.
Har du noget pasta tilovers? Så tag et kig på, hvordan du opbevarer pasta her.
Fra rustik og robust til elegant og raffineret – der er et hjemmelavet pastamåltid til alle ønsker. Det er utroligt givende at lave pasta fra bunden, fordi du får mulighed for at lave noget autentisk og lækkert. Med en KitchenAid-køkkenmaskine og dens KitchenAid- pastatilbehør, kan du få resultater, som du kan være stolt af. Hvor var det nu, jeg lagde telefonen, så jeg kan tage et billede?
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.