Skip the navigation
hero-banner-1600x470-faq
Ofte stillede spørgsmål

Hvordan afkalker man en kaffemaskine?

Hvis du har en kaffemaskine med drypfunktion, en stempelkande eller en espressomaskine, skal du afkalke maskinen engang imellem. Se vores råd til afkalkning her...

Kaffemaskiner skal afkalkes regelmæssigt for at fjerne mineralaflejringer fra vandet, som kan påvirke bryggetiden og smagen. Det betyder ikke kun, at din kaffe smager bedre, men det forlænger også maskinens levetid.

Vandets hårdhed eller blødhed, når det kommer ud af vandhanen, afhænger af vandforsyningen, der hvor du bor.

Tegn på, at din kaffemaskine skal afkalkes

  1. En advarselslampe eller rengøringscyklussens indikatorlys lyser (afhængigt af maskinens model)
  2. For lange bryggetider
  3. Gurglelyde eller andre usædvanlige lyde under brygningen
  4. Synlige tegn på mineralaflejringer

Sådan afkalker man en kaffemaskine

Se brugervejledningen til din maskine for at finde ud af, hvordan du afkalker den. Hvis du ikke har en, kan du finde den her.

Generelt skal du bruge et normalt afkalkningsmiddel eller en eddikeblanding. Når du bruger et normalt afkalkningsmiddel, skal du blot følge vejledningen på pakken for at finde de anbefalede mængder af afkalkningsmiddel og vand. Når du bruger eddike, skal du fylde kanden eller beholderen med en opløsning bestående en halvdel eddike og en halvdel vand.

Bemærk: Der findes rengøringsborde til kaffemaskiner i detailbutikker. Hvis du har en kaffemaskine med et gitter, der gør det svært at putte hele tabletten i vandbeholderen, kan du knuse tabletten i en frysepose og hælde pulveret i vandbeholderen.

  1. Før du afkalker, skal du altid fjerne vandfiltrene og sørge for, at kurven ikke indeholder kaffe eller kaffefiltre.
  2. Lad kaffemaskinen køre igennem en hel cyklus med en passende mængde afkalkningsmiddel eller en blanding af eddike og vand.
  3. Skyl kaffemaskinen af ved at køre to brygningscyklusser kun med friskt, koldt vand begge gange.
  4. Vask bryggekurven og kanden med varmt sæbevand, og skyl af med varmt vand.
  5. Geninstaller eller udskift vandfilteret.

Sådan afkalker man KitchenAid-espressomaskinen

Kør afkalkningsprogrammet, når rengøringscyklussens indikatorlys blinker. Hyppigheden af afkalkning afhænger af vandets hårdhed i dit område, så det er vigtigt at programmere espressomaskinen i henhold til vandets hårdhedsgrad.

Afkalkningsprocessen har 4 faser og tager ca. 10 minutter. Processen skal være færdig, inden maskinen tages i brug igen. Du kan til enhver tid sætte afkalkningsprogrammets cyklus på pause ved at trykke på start-/stopknappen. Du kan også genoptage programmet ved at trykke på start/stop-knappen. Sørg for kun at bruge afkalkningsmiddel, der er beregnet til espressomaskiner.

Har du brug for flere råd? Hvis du vil downloade eller se produktlitteratur om dit specifikke apparat fra KitchenAid, kan du besøge vores side Brugervejledninger og litteratur her.

Var denne artikel nyttig?

yesno