Skip the navigation
hero-banner-1600x470-faq
Ofte stillede spørgsmål

Kan man få rust af en skål i rustfrit stål?

Rustfrit stål er rustbestandigt, men ikke 100 % rustsikker. Flere ting kan forårsage rust på selv rustfrit stål af højeste kvalitet. Se, hvad du skal gøre ...

I modsætning til kulstofstål er rustfrit stål en jernlegering, der indeholder en relativt høj procentdel krom. Det er kromen, der giver rustfrit stål rustbeskyttelse. Kromen i rustfrit stål reagerer med ilt (i luft eller vand) og danner en meget tynd, gennemsigtig, passiv film (chromoxid) over ståloverfladen, hvilket begrænser yderligere oxidering (rust). Den passive film dannes (og repareres) meget hurtigt, så du ikke behøver at bekymre dig om at skrabe eller skrubbe den af.

Visse ting kan dog trænge igennem denne film og forårsage rust, hvis det forbliver i kontakt med det rustfri stål. Her er vores tips til pleje af din skål i rustfrit stål:

Undgå dybe ridser

Små ridser er mest kosmetiske, men dybere ridser kan være svære at holde rene. Undgå ridser ved ikke at bruge metalredskaber i dine skåle (eller ved at bruge dem meget forsigtigt) og undlade at bruge meget slibende svampe.

Afvask hyppigt

Hyppig afvaskning er vigtigt, men der er et par andre ting, du skal huske. Vandkilder i nogle byer indeholder høje niveauer af klor, som gradvist kan trænge igennem beskyttelsesfilmen på rustfrit stål og forårsage rustdannelse. Vand fra brønde kan også indeholde bakterier, der kan producere rust i rustfrit stål.

Brug den korrekte sæbe

Brug kun milde rengøringsmidler, og undlad at bruge skrappe kemikalier eller antibakterielle rengøringsmidler. Visse skrappe kemikalier og antibakterielle sæber kan forårsage rustdannelse i rustfrit stål. Halogensalte (klor, fluor, brom, jod), visse antibakterielle stoffer (som indeholder et kemikalie kaldet Triclosan) og blegemiddel (natriumhypoklorit) eller blegemiddelholdige rengøringsmidler kan også forårsage rust i rustfrit stål. Tjek dit rengøringsmiddel, og sørg for, at det ikke indeholder nogen af disse materialer.

Undgå metal på metal-kontakt

Undgå grydesvampe (f.eks. ståluld) og metalredskaber. Ståluld er fremstillet af kulstofstål og ruster nemt. Ved at bruge det på et materiale af rustfrit stål kan du deponere det, der kaldes "frit jern", som ikke er beskyttet af krom, og som hurtigt kan føre til rustdannelse. Vedvarende kontakt mellem rustfrit stål og visse andre typer metal kan igangsætte en proces, der kaldes galvanisk korrosion. Det er langt mere sandsynligt, at et vådt miljø fører til rustdannelse end et tørt klima.

Sådan fjernes rustmærker

  1. Bland lidt bagepulver med eddike (æblecider eller hvid eddike), indtil du opnår en pastalignende konsistens.
  2. Fordel pastaen over overfladen af det rustfrie stål.
  3. Lad den sidde i ca. 10 minutter (op til et par timer, hvis det drejer sig om meget genstridig rust).
  4. Skrub pastaen over overfladen på det rustfri stål med en ridsefri skuresvamp med cirkulære bevægelser.
  5. Skyl skålen grundigt med varmt vand, og vask derefter med almindeligt vand og sæbe efterfulgt af tørring med hånden.

TIP: Det kan være en god idé at følge denne dybdegående rengøringsproces, hvis der opstår pletter eller rust, eller på ugentlig eller månedlig basis for at undgå problemer.

RELATEREDE OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Var denne artikel nyttig?

yesno