Sådan maler du kaffebønner derhjemme

Victoria Woodward

UK

Du får med garanti de friskeste smagsoplevelser, olier og aromaer ved at male dine egne kaffebønner. Vores guide til, hvordan du maler kaffebønner, hjælper dig med at brygge den perfekte kop kaffe.

Sådan maler du kaffebønner derhjemme

Det er så tilfredsstillende at male dine egne kaffebønner, at der ikke er nogen vej tilbage, når først du har prøvet det. Det er helt sikkert en af livets små glæder. Sådan maler du dine bønner med vores KøkkenAid-kaffekværn derhjemme:
•  Anbring den øverste tragt på maskinen med hængelåsikonet fremad. Drej den øverste tragt, indtil den klikker på plads. Tilsæt hele kaffebønner, og sæt låget på igen.
•  Når der kværnes kaffe ned i den nederste tragt: Åbn gummiproppen, og skub den nederste tragt på plads.
•  Når der kværnes kaffe ned i et portafilter: Fjern opsamlingsbakken, og fjern portafilterholderen fra opbevaringsstedet. Sæt portafilterholderen på styret til holderen. Sæt opsamlingsbakken på plads igen.
•  Valg af formalingsstørrelse: Drej knappen til kværnstørrelse for at vælge en kværnstørrelse inden for den brygningsmetode, du bruger. Den valgte kværnstørrelse vises på displayet.  Efterhånden som tallet for kværnstørrelse øges, jo mindre bliver den faktiske kværnstørrelse (1 er grov, og 70 er fint).
•  Valg af dosis: Drej knappen til valg af dosis til antallet af kopper eller shots. Stempelkaffe, perkolator, filterkaffe: Vælg mellem 1-12 kopper. Espresso: Vælg mellem 1-2 shots.
•  Tryk på Start/Stop for at komme i gang med at kværne kaffe. Kværnen stopper automatisk, når tiden når 0 på displayet.
•  Ændring af kaffemængden for en dosis: Drej knappen til justering af tid for at tilpasse den ønskede mængde kaffe til en bestemt valgt dosis. Øg kværntiden for at øge mængden af kaffe, eller reducer kværntiden for at reducere mængden.

 Fordelene ved at male dine egne bønner

Duften af friskmalet kaffe har ry for at være uimodståelig. Men det er ikke den eneste fordel ved at lære, hvordan du maler kaffebønner. Her er grundene til, at du bør prøve det af:
•  du kan vælge den præcise kværnstørrelse og konsistens til din type kaffe
•  friskmalede bønner er fyldt med antioxidanter, der har sundhedsmæssige fordele og reducerer risikoen for visse sygdomme
• når du maler lige før brygningen, forbliver de dyrebare olier inde i bønnen intakte så længe som muligt, så smagen er størst
•  du kan eksperimentere med små ændringer i kværnstørrelsen for at påvirke kaffens smag.
Når du først du har prøvet det, kan du aldrig gå tilbage…

Udforsk kaffekværnen >

Skal jeg vælge en bladkværn eller en kaffekværn?

Women grinding coffee beans in red Artisan grinder

Bladkværne bruger roterende knivblade til at hakke bønnerne. Selvom de er OK til almindelig brug, kan du ikke kontrollere formalingsstørrelsen, og bønnerne bliver hakket ujævnt. Knivbladene kan endda opvarme bønnerne, så de begynder at miste olie og smag. 

Derfor anbefaler kaffeeksperter en kværn. De fungerer på en anden måde ved at male bønnerne mellem to grater. Malingen er jævn, og du kan vælge den nøjagtige størrelse, der passer bedst til den kaffe, du brygger. Det er langt bedre.

Sådan vælger du den rigtige maling

Hvad der er den rigtige maling, afhænger af den type kaffe, du gerne vil lave. Her er en hurtig guide til, hvordan det fungerer:
• Grov maling – ligner groft revnet peber, velegnet til en kaffemaskine til koldbrygning
• Medium grov maling – på størrelse med havsalt, perfekt til stempelkaffe eller perkolatorkaffe 
• Medium maling – den mest almindelige maleindstilling, ideel til filterkaffemaskiner
• Fin maling – konsistens som stødt kanel, bedst til espressomaskiner.

Mere om kaffekværnen >

Vigtigheden af præcis maling

Er præcision virkelig så vigtigt? Ja. Under kaffebrygningen frigives alle de fantastiske smagsoplevelser og essentielle stoffer fra grumset, når de kommer i kontakt med varmt vand. Dette kaldes ekstraktion. Kaffens formalingsstørrelse bestemmer, hvor hurtigt processen kan foregå. Og den hastighed, processen sker med, påvirker smagen, aromaen, teksturen og slutresultatet... Så den skal passe perfekt til den valgte bryggemetode.

Derfor skal forskellige kaffedrikke bruge forskellige bryggetider

Det er videnskab. Grove malinger lader vandet løbe hurtigt igennem og har mindre overfladeareal at ekstrahere smagsstoffer fra. Det betyder, at vandet har brug for længere tid til at bringe det gode frem. En fin maling er tætpakket og har et større overfladeareal, så den behøver mindre tid i kontakt med vandet. 

Derfor skal bryggemetoder med en kort bryggetid, som espresso, males fint – og kaffe med længere bryggetid, som f.eks. stempelkaffe, skal males grovere. Prøv dig frem for at finde din favorit.

Gå på opdagelse blandt de forskellige typer kaffe >

Mal dig frem til den bedste smag

Smager din kaffe bitter eller tom? Hvis din formalingsstørrelse er for fin til brygningsmetoden, får du en bryg, der er udtrukket for meget og smager bittert. Hvis formalingsstørrelsen er for grov, vil kaffen have en svag smag. Kaffepausen er for vigtig til, at dette må ske!

Med 70 kværnstørrelser at vælge imellem giver vores kaffekværn dig den præcision, du har brug for. Og den ser ikke bare godt ud sammen med vores espressomaskine – de arbejder sammen, så du kan male kaffen direkte ind i portafilteret for ultimativ friskhed.

Se espressomaskinen – Artisan >

Stamp for en perfekt espresso

Vi har talt om, hvordan man maler kaffebønner til espresso, men den måde, hvorpå grumset presses (stampes) ind i espressomaskinens portafilter, er også vigtig. Hvis stampningen er ujævn, får du en blanding af over- og underekstraheret kaffe.

Bare rolig. Portafilteret til vores Artisan Espressomaskine er designet med en unik flad bund. Det gør det nemmere at opnå en smukt nivelleret og ensartet stampning hver gang – så din espresso bliver fyldig og lækker.

Sådan laver du espresso derhjemme >

"Tålmodighed er tiden imellem hver kop kaffe og motivationen til at begynde din dag."

Kaffens historie: Sådan plejede folk at male bønner

Har du tænkt over, hvor lang tid kaffekværne har eksisteret? Kaffe blev selvfølgelig oprindeligt malet i hånden i primitiv stil med en morter og pistil. Den knuses stadig i hånden i en skål visse steder i verden – især ved traditionelle kaffeceremonier. 

Senere blev der udviklet kornmøller, og i det 15. århundrede blev der brugt manuelle krydderislibemaskiner til at male bønnerne. Den første dedikerede kaffekværn blev opfundet sidst i det 17. århundrede med en praktisk skuffe til at fange de malede bønner under klingen.

Kaffekværne blev senere elektriske og har udviklet sig til at blive mere og mere præcise og effektive, så de passer til de forskellige bryggemetoder, som folk kender og elsker i dag. 

 

top
Vælg et andet produkt

Sammenlign

Sammenlign produkter

Du kan ikke købe mere end tre produkter. Fjern et produkt, før du tilføjer et nyt.