Skip the navigation
Start>Blog>Sådan laver du espresso derhjemme

Sådan laver du espresso derhjemme

Victoria Woodward
Victoria Woodward

min read

27.04.2023

blog-cup-of-espresso-and-coffee-beans.jpg

Opdag hemmelighederne bag en af Italiens foretrukne drikkevarer. Espresso er hurtig og tilfredsstillende: Lavet ved at presse meget varmt vand gennem fintmalet kaffe ved højt tryk. Vi lægger bønnerne på bordet og afslører, hvordan du laver den perfekte kop espresso – og hvordan du bedst kan nyde den i dit eget hjem.

Sådan laver du espresso derhjemme

Friskpresset og hurtigt brygget på under 30 sekunder. Og ja, du kan gøre det! Sådan laver du en ægte espresso med KitchenAid-espressomaskinen til hjemmet:

 • Fyld vandtanken med rent vand, og tænd for maskinen

 • Vandet begynder at varme op.

 • Når det er varmet op, skal du vælge en filterkurv og sætte den ind i portafilteret

 • Fyld filterkurven med fintmalet espresso 

 • Tryk på portafilteret for at jævne kaffen, og lad det hvile på en jævn overflade

 • Brug en stamper til at stampe kaffen ned med et fast og jævnt tryk

 • Placer portafilteret under maskinens gruppehoved

 • Drej på håndtaget for at låse det fast

 • Vælg dosis – og det var det! Udforsk espressomaskinen >


Hvad er en espresso?

Espresso er ikke en slags bønne. Det er en bryggemetode, der stammer fra det italienske ord for "at presses ud". En lille mængde næsten kogende vand under tryk tvinges gennem de fintmalede kaffebønner og giver dig den reneste essens af bønnen.   Espressoen er elsket pga. dens styrke, og den er tykkere og mere intens end andre kaffetyper. Espresso serveres enten som enkelt eller dobbelt shot, eller også bruges den til at lave et væld af lækre drikke – f.eks. latte, cappuccino eller macchiato – og desserter, lige fra en klassisk tiramisu til is.

shots-of-espresso

Er der meget koffein i espresso?

Mange tror, at en kop espresso indeholder mere koffein end andre typer brygget kaffe. Men da du kun drikker en lille mængde kaffe, har espressoer en tendens til at have lavere koffeinindhold pr. kop. Et gennemsnitligt espressoshot (30 ml) indeholder ca. 63 mg koffein, mens en gennemsnitlig kop filterbrygget kaffe (178 ml) indeholder ca. 110 mg. Da man drikker et shot espresso hurtigere end filterkaffe, får man en fornemmelse af et stærkt "koffeinhit". Det kan få dig til at føle, at du har fået mere koffein, end du faktisk har.

Brug en maskine for at få en virkelig autentisk smag

Du bliver måske overrasket over at høre, at ægte espresso ikke laves på kande. Espressokaffe er altid blevet lavet i en maskine. Den første blev designet i 1884 af Angelo Moriondo. Årtier senere forbedrede Luigi Bezzera sit design og tilføjede et portafilter og flere bryggehoveder.   I dag er espressomaskiner endnu smartere med teknologi som f.eks. de dobbelte, smarte temperatursensorer i vores KitchenAid-espressomaskiner. Disse unikke sensorer kommunikerer aktivt med hinanden under hele brygningen, og sikrer, at den holder den optimale temperatur.  En anden nyskabelse er vores specielle portafilter, som har forsænkede hældetude og en praktisk flad bund på 58 mm i diameter til stabil stampning. Espressomaskinen er tro mod den oprindelige metode og er en ægte designklassiker, som du kan nyde hver dag.   Forelsk dig i Espressomaskinen – Artisan >

2 cups of espresso with espresso machine

Sådan får du en cremet crema

Crema er det berømte gyldne eller rustfarvede skum, som naturligt former sig oven på et shot espresso. Hvordan laver man det? Det er alt sammen et spørgsmål om tryk. Pumpedrevne espressomaskiner producerer tilstrækkeligt tryk til at producere den flygtige, fyldige crema. KitchenAid-espressomaskinerne har en italiensk 15 bar-pumpe, der giver det optimale tryk til at producere et rigt shot. Det betyder, at du kan lave den samme slags autentisk smagende espresso, som du forventer at få serveret på din foretrukne kaffebar. Mere om hvad crema er i kaffe >

pexels-photo-4109852

Hvilken slags ristet kaffe til espresso?

Selv om espresso-entusiaster er uenige om mange ting, så er de enige om, hvordan bønnen skal ristes og præcisionen af malingen. En god tommelfingerregel er, at det er bedst at bruge de mest velsmagende og mørkere ristninger til hurtige bryggemetoder, f.eks. espressomaskiner.  Dette skyldes, at lysere ristninger producerer mindre porøse bønner, og at stofferne derfor udtrækkes langsommere. Dryp- eller overhældningsmetoder er ideelle til at nyde lysere ristninger. Men hvis lyse ristninger bruges i espresso, kan de ende med at smage middelmådigt.   Udforsk forskellige typer kaffebønner >


Mal dine egne bønner for at få en fyldig smag

At male dine egne bønner i stedet for at købe formalet garanterer en vidunderlig smag og aroma. Det er bedst at male kaffebønnerne, lige inden du laver drikken, så du opnår maksimal friskhed. Med 70 kværnindstillinger og automatisk doseringsstyring giver vores KitchenAid-kaffekværn dig friheden til at eksperimentere med kværnstørrelser, og den leverer altid en præcis dosis. Der er endda en indbygget portafilterholder, så du er helt klar til at stampe. Stol på os, du kommer til at føle dig som en professionel. 

Se på kaffekværnen >

red-burr-grinder

Sådan drikker du en espresso

Skal man ikke bare drikke den? Hvis du vil drikke dit shot som en ægte italiener, skal du tage dig tid til at:

 • Rense din mund med et glas vand, helst med brus

 • Lugte til espressoen for at nyde den intense aroma

 • Røre rundt i din crema og hælde sukker i, hvis du vil (det gør man normalt i Italien)

 • Tage en lille eller stor tår – begge giver en anderledes smagsfornemmelse, men uanset hvad du foretrækker, så drik den, før den bliver kold

 • Lade kaffen fylde din mund... og nyde den.

”Espresso er et kemisk mirakel i en kop."


Vær kreativ med espressodrikke med mælk

Du har nu lært, hvordan du laver espresso derhjemme. Nu er det tid til at blive eventyrlysten med en helt ny verden af kaffebrygning – cappuccino, macchiato, frappe og meget mere. Vores espressomaskine har en indbygget dampdyse, der giver din mælk en fyldig og fløjlsagtig varme.  Ud over mælk fra køer kan du selvfølgelig vælge en plantebaseret (mælkefri) variant som sojamælk, mandelmælk, havremælk eller kokosmælk. Veganere behøver ikke længere at gå glip af glæden ved kaffe, uanset om du er på en café eller slapper af derhjemme. Med dampdysen og kandemetoden kan du kontrollere, at du får den helt rigtige konsistens til din kaffe. Du kan putte den direkte i for at skabe en rullende bevægelse og producere dampet (opvarmet) mælk, eller du kan placere den i overfladen for at inkorporere masser af luft for at producere mælkeskum. Tip: Start med dejlig kold mælk og en kold kande. Derved undgår du at overophede mælken, og der dannes små bobler, som giver bedre skum. 

"En dårlig dag med kaffe er bedre end en god dag uden."


Victoria Woodward

Victoria Woodward

Madlavningsentusiast fra Storbritannien

Hej, jeg er skribent, bor i Brighton og er mor til to. Jeg er en ivrig bager – selvom jeg kører mere på entusiasme end på talent – og jeg elsker at dele madideer, trends og tips, når jeg lærer noget nyt.