Skip the navigation
Start>Blog>Hvad er crema i kaffe?

Hvad er crema i kaffe?

Alicia
Rachel Thomas

min read

28.04.2023

crema-in-cup-of-coffee.jpg

Den anses for at være kendetegnet ved en perfekt espresso, men hvad er crema? Og hvorfor er den så eftertragtet? Vi afslører hemmelighederne bag den flygtige, rustfarvede espressoskum, og hvordan man opnår den med en espressomaskine derhjemme.

Hvad er crema?

Crema er den cremede, rødgyldne skum på toppen af dit espressoshot. Den ser ikke kun indbydende ud, den er også fuld af smag, tekstur og aromaer. Dette smukke skumlag forekommer, når varmt vand presses gennem den kværnede kaffe ved højt tryk, så det emulgerer kaffebønnernes olier og danner små, glatte bobler. Det giver en kvalitet og fyldighed, som du ikke får med andre bryggemetoder.  Derfor er det blevet et tegn på den fineste espresso med autentisk smag. 


Sådan får du den perfekte crema

Den perfekte crema er glat, skummende, jævn i farven, og bør holde i ca. to minutter, før den forsvinder ned i din espresso. Hvis du vil genskabe den professionelle espressocrema i dit eget køkken, handler det hele om bønnerne, kværnen og stampningen. Du skal også bruge en espressomaskine, der giver dig tilstrækkeligt tryk fra pumpen, samtidig med at du opretholder temperaturen under brygningen. Udforsk espressomaskinen – Artisan >

026A9389

Hvilke bønner er de bedste til espressocrema?

Friskristede bønner afgiver olie og gasser, der hjælper med at danne et dejligt tykt lag af espressoskum. Det er ikke altid muligt, men hvis du bruger bønnerne kort efter, de er blevet ristet, er de ideelle til den perfekte cremakonsistens. Flere og flere kaffebarer rister deres egne kaffebønner for at kunne servere espresso med den mest eftertragtede crema til kunderne. Selv derhjemme kan du kværne dine bønner lige før brygning, så alle de værdifulde ingredienser, olier og aromaer forbliver intakte. Vidste du, at Robusta-kaffebønner giver dig den fyldigste crema? Prøv at blande nogle søde, glatte Arabica-bønner i for at finde din drømmeblanding. Udforsk de forskellige typer kaffebønner >

pexels-jamal-yahyayev-4085294

Tip: Sørg for, at vandet ikke er for blødt. Hvis du bor i et område med blødt vand, kan det være en god ide at bruge flaskevand.


Sådan vælger du den rigtige kværn

Kværnstørrelsen til bønnerne er nøglen til at producere naturlig crema. Hvis kværnen er for grov, og vandet løber for hurtigt igennem, vil kaffen udtrækkes for lidt, og din crema vil blive tynd og svag. Hvis den er for fin og kaffen overtrækkes, bliver din crema ujævn og mørk. Prøv forskellige kværnstørrelser for at finde den rigtige til din espressomaskine og den type kaffe, du bruger. Vores KitchenAid-kaffekværn har 70 indstillinger, fra meget grov til ekstra fin, så du kan eksperimentere med de finere espressokværne for at få det korrekte flow. Gå til kaffekværnen > Udforsk, hvordan du maler kaffe derhjemme >

026A1981

Din hemmelighed til en fast og jævn stampning

Stampning er, når man trykker ned på den formalede kaffe i espressomaskinens portafilter med et værktøj, der kaldes en stamper. Grunden til, at man gør dette, er for at sikre, at vandet flyder jævnt og ensartet gennem din kaffe.

Portafilteret til vores espressomaskine er specielt designet med en unik, flad bund, så din stampning bliver imponerende ensartet og tæt. Den har forsænkede hældetude og er 58 mm i diameter til professionelt brug, hvilket hjælper med at opretholde optimal varme under hele udtrækningen. Du er fuldt udstyret og klar til at udtrække de lækreste espressoer med fejlfri espressoskum. Lær, hvordan du laver espresso derhjemme >

tamp-coffee-grey-espresso-machine

Det perfekte tryk til espressoskum

Du får kun crema med en espressomaskine, da det er en hurtig bryggemetode ved højt tryk. Eksperter anbefaler en pumpemaskine med et pumpetryk på mindst 9 bar.  Hvad er en bar? Godt spørgsmål. Det er en måling af det atmosfæriske tryk, som den formalede kaffe udsættes for. Varmt vand pumpes ind i trykkammeret, hvor det komprimeres til ca. 8 eller 10 gange det normale atmosfæriske tryk. Dette tryk er afgørende for at få en smagfuld bønneudtrækning og et tykt, fyldigt espressoskum. Espressomaskinen fra KitchenAid giver forinfusion ved lavt tryk og har en italiensk pumpe på 15 bar, der giver dig optimalt tryk til en smuk crema. Det betyder, at du nemt kan lave et espressoshot med crema på toppen. Det er helt sikkert noget, du kan føje til din liste over færdigheder.


Hold den varm! Sådan opretholdes temperaturen hele vejen igennem

Den sidste brik i espresso- og crema-puslespillet er temperaturen. Vandet skal være varmt nok til at kunne karamellisere sukkerindholdet i kaffen, men ikke så varmt, at det ødelægger den fantastiske smag. Det optimale temperaturområde for espresso er mellem 92 og 96 °C.  De dobbelte smarte temperatursensorer på vores espressomaskine overvåger vandets varme under brygningen og holder den på den helt rigtige temperatur under hele processen.  Den hurtige opvarmingsteknologi opvarmer vandet til den ideelle bryggetemperatur på under 45 sekunder. Så du ikke behøver vente på din espresso. 

"Ingen kan forstå sandheden, før man har drukket kaffens skummende godhed."

SHEIK ABD-AL-KABIR


    Alicia

    Rachel Thomas

    Mum and KitchenAid fan

    I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.