Forskellige typer kaffebønner

Rachel Thomas

UK

Mens Arabica er den mest populære og velkendte kaffebønne, er det blot én af de lækre muligheder, du kan afprøve. Her er vores lynvejledning til de vigtigste sorter af kaffebønner, hvordan de smager, og hvordan du udtrækker den maksimale smag fra dem. Er du klar til en smagsprøve?

Forskellige typer kaffebønner, du kan udforske

Selvom der bogstaveligt talt er hundredvis af kaffesorter, der kan glæde dine smagsløg, falder alle kaffebønner, der dyrkes, ind under en af de fire hovedtyper:
•  Arabica
•  Robusta
•  Liberica
•  Excelsa

De har hver især en lækker unik kvalitet, så du har masser at smage og udforske. Hvis du køber kaffe af høj kvalitet og selv maler den lige før brygningen, er du garanteret de mest friske smage, olier og aromaer. Uanset hvilken type kaffebønner du vælger, kan det betale sig at male dem. Du vil hurtigt forelske dig i hele ritualet og den sanselige oplevelse.

Se kaffekværnen >

Arabica for glat sødme

Arabica er langt den mest populære type kaffebønne. Mere end halvdelen af verdens kaffeproduktion fremstilles af arabiske planter. Det kan endda være, at den første kaffebønne, der nogensinde er blevet indtaget, stammer fra Etiopien omkring år 1000 f.Kr.

Disse bønner er kendt for deres bløde smag, med strejf af chokolade, karamel, nødder, frugt og bær. Der er mange undertyper af Arabica-kaffe, du kan prøve, men den er meget efterspurgt på grund af sit relativt lave koffeinindhold kombineret med et dejligt højt naturligt sukkerindhold og smage. 

Mange eksperter mener, at Arabica er bedst, når den drikkes sort (eller med en lille bitte smule mælk), enten ved at bruge en kaffemaskine eller en espressomaskine derhjemme.

Udforsk espressomaskinen – Artisan >

Robusta for dristighed og styrke

Robusta er den næstmest producerede kaffe der findes. Denne bønnesort stammer fra Afrika syd for Sahara, men kan dyrkes næsten overalt. Det er en robust, hårdfør plante, der helt sikkert lever op til sit navn.

Robusta har en hårdere, mere bitter smag og et højere koffeinindhold end Arabica. Dens unikke smag beskrives ofte som jord- eller egetræsagtig.

Den hårdføre Robusta-bønne er perfekt til espresso, da den giver en dejlig, fyldig crema, der er tyk og smagfuld. Hvis du er fan af crema, så er Robusta kaffebønnesorten for dig.

Hvad er crema i kaffe?  

Liberica for røget smag og krydderi

Selvom Liberica kommer på tredjepladsen, kan disse bønner være dyre og vanskelige at finde uden for det vestlige og centrale Afrika og Sydøstasien.

Bønnerne har en uregelmæssig form og er meget større end Arabica- eller Robusta-bønner. Smagen er røget, træ- og nøddeagtig, med et hint af bær og krydderi. Liberica brygges bedst alene i en filterkaffemaskine, drukket sort eller med sukker. 

Hvis du får fingrene i noget af denne sjældne kaffe, kan du prøve at blande den med Arabica for at få en espresso med et karakteristisk spark. Fantastisk base til en ekstra speciel latte eller cappuccino med skummet mælk.

Excelsa for en syrlig frugtsmag

Excelsa-bønner dyrkes hovedsageligt i Sydøstasien og er ret svære at få fat på. Selv om Excelsa faktisk er en del af Liberica-familien, er det i høj grad sin egen bønne. 

De mandelformede bønner giver en syrlig, frugtagtig smag, der er en kompleks blanding af både lys- og mørkristet kaffe.

Du kan brygge dig selv en kop Excelsa som filterkaffe eller med overhældningsmetoden, men en stempelkande fungerer også godt. Og ligesom Liberica er den fantastisk at blande med – den tilføjer et mystisk aspekt og åbner op for en lang række spændende smagsoplevelser, du kan eksperimentere med derhjemme.

Opdag forskellige typer kaffe >

Hvorfor skal man male sin kaffe i sit køkken?

Women grinding coffee beans in red Artisan grinder

Hver af disse kaffesorter giver en karakteristisk smagsoplevelse, så det er vigtigt at få det hele ud af dem ved at male dem selv derhjemme, lige inden du brygger, for at opnå maksimal friskhed. Alle de fantastiske smage og essentielle stoffer frigives, så snart den formalede kaffe rammer vandet. Kværnstørrelsen bestemmer, hvordan disse smage udtrækkes, når de kommer i kontakt med vandet, så det er vigtigt at bruge en kvalitetskværn med præcise indstillinger.

Opdag kaffekværnen >

Det vigtige i at vælge den rigtige kværn 

Kaffeeksperter kender deres kværnstørrelser, og af gode grunde. Kværnstørrelsen har direkte indflydelse på smagen og konsistensen af kaffen. Hvorfor? Det er et spørgsmål om videnskab.

En grovere maling lader vandet løbe hurtigere igennem, da der er mindre overfladeareal til udtrækning af smagsstofferne. Det betyder, at vandet skal være i kontakt med kaffen i længere tid for at få den fulde smag ned i koppen. 

En fin maling er pakket tættere sammen og har et større overfladeareal at arbejde med, så den skal have mindre tid i kontakt med vandet, ellers bliver den overudtrukket, bitter og hul.

Prøv forskellige kværne til forskellige bryggemetoder. Med 70 kværnstørrelser at vælge imellem giver vores kaffekværn dig mulighed for at udforske med perfekt præcision.

Lær, hvordan du maler kaffe derhjemme >

"Kaffe dufter som en friskmalet himmel."

Jessi Lane Adams
top
Vælg et andet produkt

Sammenlign

Sammenlign produkter

Du kan ikke købe mere end tre produkter. Fjern et produkt, før du tilføjer et nyt.