Sådan opbevarer du kaffebønner

Victoria Woodward

UK

Det er vigtigt for enhver kaffefan at vide, hvordan man holder kaffebønner friske. Du vil jo gerne have, at dine bønner er i bedste stand, når du skal brygge en lækker, dybt aromatisk kop kaffe. Find ud af, hvad der får kaffe til at blive gammel, og hvordan du holder dine værdifulde bønner lækre.

Hvad er kaffebønners værste fjender?

Pas på: Der er mange ting, som bare venter på at påvirke dine kaffebønner. Alle disse vil påvirke dem:
• Luft – så snart ristede kaffebønner kommer i kontakt med luft, nedbrydes smagen og aromaerne, når de oxideres
• Lys – sollys og indendørs belysning nedbryder fedtstoffer, vitaminer og proteiner, så bønnerne bliver gamle
• Varme – varme miljøer får molekylerne i bønnerne til at bevæge sig hurtigere og bryde fra hinanden, så de mister smagen 
• Fugt – når en ristet bønne udsættes for fugt eller kondens, påvirkes bønnerne næsten øjeblikkeligt. 

Hvor længe holder kaffebønner?

Uristede bønner bevarer deres smag i mindst et år i en forseglet eller vakuumpakket pose. Men hvis du som de fleste af os andre køber ristede bønner, begynder de at forværre en uge efter, de er blevet ristet, medmindre de opbevares godt.

Pas godt på dem, og nyd dine kaffebønners friskhed i ca. en måned. For at opnå maksimal friskhed, kan du male kaffen lige før brygning. Det er en tilfredsstillende proces, og du vil virkelig kunne smage forskel.

Opdag kaffekværnen >

Sådan forbliver kaffebønnerne friske i længere tid

Vis din foretrukne, friske kaffe en smule kærlighed med disse tips:
• Vælg et sted, der er køligt, mørkt og tørt, f.eks. et spisekammer eller skab
• Undgå varme steder, f.eks. i nærheden af en ovn eller et skab, der står i direkte sollys
• Undgå fugtige steder, f.eks. i nærheden af vasken eller en elkedel
• Hvis du opbevarer din kaffe på køkkenbordet, skal den opbevares i en uigennemsigtig, lufttæt beholder – og væk fra varme og lys
• Prøv at købe hele bønner, dog ikke for mange ad gangen, og så nyligt ristede som muligt for at få en rigtig caféoplevelse derhjemme.
 
Gå til de forskellige typer kaffebønner >

Skal kaffebønner opbevares i køleskabet?

Det kan være fristende, men køleskabe anbefales ikke til opbevaring af kaffebønner. Kaffe er blødt og porøst og har en tendens til at absorbere smagen af andre stærktsmagende fødevarer i køleskabet, såsom løg eller ost.
 
Den kolde temperatur og luftfugtigheden i køleskabet er heller ikke egnet til at holde kaffen frisk. Bønnerne kan blive udsat for kondens, hvilket betyder, at de bliver delvist brygget og mister deres styrke.

Holdes kaffebønner friske, hvis man fryser dem?

Her er eksperterne mere splittede. Hvis du beslutter dig for at fryse dem, er det meget vigtigt at vide, hvordan du opbevarer kaffebønner korrekt i fryseren. 

Det er bedst at fryse dem i små mængder i en lufttæt beholder. Åbn kun beholderen, når den er helt optøet, for at undgå kondens, og læg aldrig ubrugte bønner tilbage i fryseren. Når bønnerne har nået stuetemperatur, kan du male dem som normalt, frigive den dyrebare smag og derefter brygge med det samme.  
 
Find ud af, hvordan du maler kaffe derhjemme >

De bedste beholdere til opbevaring af kaffebønner

Når du har åbnet din pose med kaffebønner, skal du putte dem i en anden opbevaringsbeholder.

Red Artisan coffee grinder

Kaffebeholdere, der er lufttætte, lavet af uigennemsigtigt glas, keramik eller ikke-reaktivt metal (f.eks. kobber), er perfekte. Du kan endda købe vakuumbeholdere til kaffe, som presser luften ud med en skub- eller drejebevægelse for at øge holdbarheden.

Hvis du vil have dine kaffebønner klar til brug, har vi specialdesignet vores KitchenAid-kaffekværn til at være UV-resistent, så den også holder dem friske for dig.  Du kan endda male direkte ind i vores espressomaskines portafilter for at få det mest friske shot af espresso. 

Find ud af, hvordan du laver espresso derhjemme >

Kaffebønner ser smukke ud

Vi forstår dig godt, kaffe ser fantastisk ud, og derfor er det fristende at vise dem frem i køkkenet. Du bør dog ikke bruge en klar beholder eller en glasbeholder. Hvis lyset rammer dine bønner, vil de blive kompromitteret, og smagen lider under det. 

Tip til opbevaring af formalet kaffe

Vi har talt om, hvordan man holder kaffebønner friske, men hvordan skal man opbevare formalet kaffe? Når kaffen er malet, oxideres den endnu hurtigere, fordi et større overfladeareal udsættes for ilt.
 
Et godt tip er at købe i små mængder, og hvis du følger ovenstående råd, kan det holde sig frisk i op til 10 dage. Uanset hvilken kaffe du vælger, skal du behandle den som en skrøbelig pakke, så du opbevarer og tilbereder den med forsigtighed. På den måde kan du nyde den, når den er bedst.  
 
Udforsk forskellige typer kaffe >

Hvordan ser friskristede bønner ud?

Når kaffen lige er ristet, ser den skinnende og blank ud. Dette skyldes, at de smukke olier kommer til overfladen. Dette gælder især for mørke sorter. Med tiden tørrer bønnerne ud og får et mere kedeligt udseende. Men med tiden får kaffebønnerne dog et kedeligt udseende, når olien og de duftende stoffer tørrer ud.  

”Man kan ikke købe lykke, men man kan købe kaffe, og det er ret tæt på."

Ukendt

 

top
Vælg et andet produkt

Sammenlign

Sammenlign produkter

Du kan ikke købe mere end tre produkter. Fjern et produkt, før du tilføjer et nyt.